Connect with us

technokrata

Hogyan tartsd kézben a munkatársak számítógépes randalírozását?

workstation

Dotkom

Hogyan tartsd kézben a munkatársak számítógépes randalírozását?

A Novell ehavi tippjei a munkaállomások rendszeres felügyeletére.

A vállalatoknál használt készülékek és eszközök felügyelete mindig is fontos szerepet kapott, hiszen alapvetően meghatározza minden, számítógépen dolgozó alkalmazott napi szintű munkáját. Ráadásul a körültekintően kiválasztott és megfelelően használt munkaállomás-felügyeleti megoldás jelentős összegek megtakarításához járulhat hozzá a cégen belül, gondoskodik a bizalmas adatok elsődleges védelméről, és az informatikai szakemberek munkáját is leegyszerűsíti. A Novell öt tanáccsal segít abban, mire kell odafigyelni a munkaállomás-felügyelet alapjait illetően.
  1. Dolgozzunk ki irányelveket, és tartassuk be azokat!

A gépek „egészsége” miatt létfontosságú, hogy a cég szakértői lefektessék a megfelelő, mindenre kiterjedő szabályokat, előírásokat és irányelveket a munkaállomásokkal kapcsolatban. Ám ezeket nem elég lefektetni, gondoskodni is kell a betartásukról! Érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni a munkaállomásokat, hogy meggyőződjünk a megfelelő kezelésről, illetve a szükséges információk rendelkezésre állásáról!

  1. Gondoskodjunk a megfelelő védelemről!

A desktopok védelmét nem elég egy vírusirtóval megoldani, végig kell gondolni minden aspektust! A gépek védelmi vonalát tovább erősíthetjük a gépekre külön telepített tűzfalakkal is, és természetesen a szoftverek naprakészen tartásáról is folyamatosan gondoskodni kell. Ez utóbbiban a segítségünkre lehet például a Novell ZENworks Patch Management technológiája, amely automatikusan értesítést küld a rendelkezésre álló frissítésekről a Novell frissítési adatbázisának köszönhetően.

  1. Egyszerűsítsük a karbantartást!

Rengeteg időt elvesz a vállalati informatikai szakemberektől a programok telepítése, amire szükség lehet akár egy új kolléga érkezésekor, egy új megoldás bevezetése során a vállalatnál, vagy a géppark frissítésekor. Hasonlóan sok időt rabolhat el, ha minden egyes munkaállomáson külön-külön kell frissíteni a szoftvereket, pedig az informatikai szakemberek tudására máshol jóval nagyobb szükség lehet.

Gondoskodjunk arról, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló munkaállomás-felügyeleti megoldás minden előnyét ezen a téren is! A ZENworks Configuration Management segítségével például automatikusan, akár távolról és tömegesen is telepíthetők, módosíthatók vagy eltávolíthatók a felhasználók gépein található alkalmazások. Így egyszerűen és gyorsan végrehajthatók ezek a feladatok, az informatikusoknak nem kell hosszú órákat eltölteniük ’ok’, ’tovább’ és ’telepítés’ gombok kattintgatásával.

Szintén rengeteg időt takarít meg, ha a szakembernek egy-egy probléma esetén nem kell személyesen elzarándokolnia a felhasználó meghibásodott gépéhez, hanem a saját irodájában, a saját számítógépéről tud gondoskodni a probléma megoldásáról a távoli elérés révén.

  1. Takarítsunk meg pénzt a szoftverek nyilvántartásával!

Kaotikus helyzetet tud előidézni, ha egy vállalatnál nem figyelnek oda a szoftverlicencek nyilvántartására. Előfordulhat, hogy több felhasználó gépén megtalálhatóak olyan szoftverek, amelyekre nincs szükség a munkához az adott osztályon. Ha egy cég elveszíti a kontrollt a telepítések felett, nem engedélyezett programok is megjelenhetnek a gépeken. Esetleg azzal szembesülhet a vállalat egy ellenőrzés során, hogy egy szoftverből több példányt használnak, mint amennyit a licencszerződés szerint megvásároltak. Az egész káoszt megszüntetheti egy szoftverleltárt is magában foglaló informatikai vagyongazdálkodási megoldás, amely mind az esetleges bírságoktól, mind a fölöslegesen megvásárolt szoftverlicencektől megóvja a céget.

  1. Osztályozzuk a felhasználókat!

Ha különböző csoportokba soroljuk be a felhasználókat az egyes osztályokon, azzal biztosíthatjuk,hogy az illetékes osztályok csak azokhoz a szoftverekhez és funkciókhoz férnek hozzá, amelyekre valóban szükségük van a munkájukhoz. Még könnyebb lehet ez a folyamat, ha a munkaállomás-felügyeleti megoldás integrálódik a vállalati címtárral. Ez a Novell ZENworks megoldásának egyedülálló jellemzője, amely lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák a címtárban tárolt személyazonosságokhoz rendeljenek hozzá irányelveket, így egy pontból szabályozhatják a hozzáféréseket az alkalmazásokhoz.

Sok vállalatnál csak az alapvető funkciókat veszik igénybe a munkaállomás-felügyeleti megoldáson belül, idő vagy energia hiányában nem néznek utána a rendelkezésre álló lehetőségeknek. A fenti példák is azt mutatják azonban, hogy jelentős mennyiségű időt és pénzt takarítanak meg azok, akik minden funkciót kihasználnak, ezért érdemes körbejárni a témát a vállalaton belül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd