Connect with us

technokrata

Hackerek hallgathatták le a Scotland Yardot

masked-hacker-with-hat

Dotkom

Hackerek hallgathatták le a Scotland Yardot

Hackerek valószínűleg feltörték a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának telefonrendszerét és rögzíthették a részleg “forródrótján” befutó hívásokat.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben. A Scotland Yard – amely London rendőrsége, ám terrorelhárító ügyosztályának hatásköre az egész országra kiterjed – külön telefonvonalat tart fenn a terrorgyanús jelenségek lakossági bejelentésére.

A TeaMp0isoN nevű hackercsoport azonban csütörtökön feltöltött a YouTube videomegosztó portálra egy felvételt, amelyen a csoport tagjainak beszélgetése hallható a forródrótot üzemeltető stábbal, sőt a hackerek a Scotland Yard egyéb részlegei és a terrorgyanú bejelentésére szolgáló vonal személyzete közötti kommunikációt is rögzítették.

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy a lakossági bejelentések fontos részét képezik a terrorizmus elleni hatósági fellépésnek, és a Scotland Yard “alaposan kivizsgál” minden olyan kísérletet, amely ennek megzavarására irányul. A közlemény szerint a terrorgyanú bejelentésére szolgáló forródrót a történtek ellenére továbbra is működik. A múlt hét végén a brit belügyminisztérium internetes honlapját bénították meg hackerek több órára.

A támadást elkövető nemzetközi hackercsoport, az Anonymus ezzel egy időben a Twitter közösségi üzenőportálon közölte, hogy az akció tiltakozás volt a brit kormány “drákói megfigyelési tervei elleni”. A brit belügyminisztérium nemrégiben közölte, hogy új törvénytervezetet kíván beterjeszteni a parlament elé a lakossági email-forgalom megfigyeléséről.

Ennek részletei egyelőre nem ismertek, de a brit sajtó nem hivatalos értesülései szerint a vezetékes és a mobiltelefon-szolgáltatóknak, valamint az internetszolgáltató cégeknek a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció előírná a részletes lakossági távközlési és internetezési adatok tárolását is egy évig, és ezeket az adatokat kérés esetén át kellene adni a biztonsági szolgálatoknak. Az így létrehozott adatbázisok nem rögzítenék a telefonhívások, a mobiltelefonos szöveges üzenetek és az emailek tartalmát, de tárolnák a hívó és a hívott, illetve a küldő és a címzett telefonszámát vagy email-címét.

Mindez részét képezné a kormány által tervezett terrorellenes szigorítási intézkedéseknek, a terv azonban jogvédő szervezetek szerint az állampolgárok magánélete elleni kormányzati támadással ér fel. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek