Connect with us

technokrata

Azt mondod: nagyvállalat. Azt mondom: privát felhő

cloudcomp

Dotkom

Azt mondod: nagyvállalat. Azt mondom: privát felhő

A privát felhő biztonságos és költséghatékony adatelérést biztosít kompromisszumok nélkül, kiépítése azonban jelentős szakértelmet igényel

A felhőalapú informatika napjaink egyik hívószava az üzleti életben, és habár néhány nagyvállalat már sikerrel alkalmazza az új technológiát, sokan még idegenkednek tőle. A legtöbb kérdőjel az adatok védelmével, valamint a jogi és adatvédelmi szabályok betarthatóságával kapcsolatban merül fel. A Navigator Informatika Zrt., a hazai informatikai piac egyik vezető vállalata szerint mindezekre az optimális választ a privátfelhő-kiépítés, illetve az arra épülő megoldások adják. Így a nagyvállalatok a felhőalapú számítástechnika előnyeit kihasználva adataikat a lehető legnagyobb biztonságban tudhatják, emellett pedig költséges befektetésektől kímélhetik meg magukat.

Misztikus felhő?

A nagyvállalati informatikai rendszer eddig hagyományosan fizikai szerverek, belső hálózatok és számítógépek egységét jelentette, amelyet a céges rendszergazdák felügyeltek. A világ azonban megváltozott: a korszerű fejlesztéseknek és a szélessávú internetkapcsolat elterjedésének köszönhetően olyan új technológiai lehetőségek nyíltak meg, amelyek alapjaiban formálják át a nagyvállalati számítástechnikai infrastruktúrát, valamint az üzleti működést. A vállalatok már felismerték, hogy a felhőalapú megoldásokkal számottevő megtakarítást lehet elérni, és a jövőben ez a hatékony és kényelmes munkavégzés egyetlen útja, ugyanakkor az újfajta megoldás összetettségénél fogva jó néhány gyakorlati kérdést ébreszt a vállalatvezetőkben.

A Navigator tapasztalatai szerint a publikus felhő megoldások esetében a nagyvállalatok részéről leggyakrabban elhangzó aggodalmak az adatbiztonsággal és a megfelelőségi követelmények betarthatóságával kapcsolatosak, mivel kulcsfontosságú az egyre nagyobb adatmennyiség védelme és a törvényi előírások betartása, különösen például a pénzügyi szektorban. A nagyvállalati szektor számára így az optimális megoldást a privát felhő jelentheti, amelynek köszönhetően megszűnnek a nyilvános szolgáltatásokkal kapcsolatos aggályok, és a vállalatok egy bizonyos méret fölött a publikus felhő költséghatékonysági szintjéhez jutnak el. A privátfelhő-kiépítés azonban számos dologban más és más szemléletet követel a rendszer kiépítését végző szolgáltatótól, melynek során garanciát jelent a többéves szakmai tapasztalat és a már sikeresen lezárt bevezetések. 

Felhőben az előny

A privátfelhő-kiépítés során a szolgáltató egy adott szervezet számára hoz létre magán felhőket, kizárólagos belső használatra, így egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a céges informatikai infrastruktúra. A kialakított rendszer számos előnyt kínál a nagyvállalatok számára, ám a legfontosabb, hogy információbiztonsági szintje és rugalmassága jóval magasabb lesz a nyilvános felhőnél, valamint a hagyományos, vastagkliens-megoldásoknál. A privát felhő megnövekedett kontrollt jelent a jogosultságkezelésben is, és havidíjas szolgáltatás lévén tervezhetővé és nyomon követhetővé teszi az informatikai költségeket. A teljes vállalatra kiterjedő, automatizált biztonsági megoldások pedig leegyszerűsítik a megfelelőségi rendelkezések betartását. Privát felhő alapú informatikai környezetben jól futtathatók a különféle speciális üzleti programok, alkalmazások, így például pénzügyi, egészségügyi vagy építőipari vállalatok is remekül kihasználhatják a rendszer előnyeit.

Egy megfelelően kialakított rendszerben az alkalmazottak számára minden folyamat ugyanúgy érhető el, mintha nem is virtuális környezetben lenne, így a felhasználóbarát felületnek köszönhetően a felhasználói élmény nem változik. Ezen kívül nagyon kényelmes és gyors működést tesz lehetővé: a munkafolyamatok átláthatóbbá, a fájlkezelés pedig egyszerűbbé válik. Továbbá lehetőség nyílik arra is, hogy a mobil vagy távolról dolgozó alkalmazottak is biztonságosan csatlakozhassanak a privát vállalati hálózatra különféle eszközeikkel, legyen szó mobiltelefonról, laptopról vagy táblagépről.

„A nagyvállalati informatikai rendszereket alapvetően vastagkliensre tervezték, és mivel a legtöbb vállalat számos különböző platformot, alkalmazást és hardvereszközt használ, a virtualizáció során mindent újra kell értelmezni. A Navigator már több nagyvállalatnál és intézménynél – többek között az Antenna Hungária Zrt.-nél – bizonyította szakmai felkészültségét a privátfelhő-kiépítés területén, amelyben kulcsfontosságú szerepet játszott szakembereink tapasztalata és tudása” – mondta Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd