Connect with us

technokrata

Megelőzték a kalózok a zöldeket Németországban

Landtagswahl Saarland

Dotkom

Megelőzték a kalózok a zöldeket Németországban

Minden korábbinál nagyobbra nőtt a német Kalózpárt választói támogatottsága, egy kedden közölt felmérés szerint a német politikai élet újonca megelőzte a Zöldeket, akiknek pályafutása csaknem pontosan úgy indult, mint a kalózóké, csak bő 30 évvel korábban.

A Zöldek a fennálló viszonyok megkérdőjelezése és az új társadalmi problémákra adott újszerű válaszok révén a hetvenes évek végén robbantak be az akkori nyugatnémet közéletbe. A Kalózpárt pályafutása eddig hasonlóan alakult; a néhány aktuális témára – mindenekelőtt az információs szabadságra – koncentráló és a bejáratott pártpolitikai rendszer működésmódját és szereplőit kritizáló párt tavaly szeptemberben csaknem 9 százalékos eredményt ért el a berlini tartományi választáson. Azóta a népszerűségük tovább nőtt, és a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az idén április elején országos szinten megelőzték a Zöldeket; a kalózokra a választók 13 százaléka, az ökopártra 11 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének országos parlamenti választások.

A Forsa felmérése egyelőre az egyetlen közvélemény-kutatás, amely azt jelzi, hogy már nem a Zöldek, hanem a Kalózok alkotják a harmadik erőt a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) mellett. A párt azonban egyszer már valódi választáson is lekörözte a Zöldeket, márciusban a Saar-vidéken tartott helyi törvényhozási választáson 7,4 százalékot ért el, míg a Zöldek alig 200 szavazattal lépték át az 5 százalékos parlamenti küszöböt, holott a Saar-vidék lakossága nem kifejezetten a kalózok célközönsége: a diplomás, értelmiségi dolgozók aránya viszonylag alacsony a tartományban, amely egykor a szénbányászatra alapozott nehézipar egyik fellegvára volt.

A párt hamarosan ismét bizonyíthatja, hogy nem csupán egy divathullám emelte magasba a népszerűségét, mert májusban Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is törvényhozási választást tartanak. Többen a vetélytársak közül arra számítanak, hogy a kalózok a Zöldek helyébe lépnek, Alexander Dobrint, a bajor CSU főtitkára például egy hétvégi interjúban azt mondta: a Kalózpárt lesz az új “protestpárt”, amely leváltja a megfáradt Zöldeket, akik nem fogták fel a digitális forradalom jelentőségét. Nem értették meg, hogy az internet alapjaiban alakítja át a politikát, és a mindössze az atomenergia elutasításából álló programjuk miatt nem tudják megszerezni a fennálló rend ellen tiltakozók jelenlegi, a technológiai újításokra érzékeny rétegének támogatását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd