Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét rekordbevételt érhet el a Samsung

Dotkom

Ismét rekordbevételt érhet el a Samsung

Az előzetes adatok szerint rekordnagyságú, az elemzői várakozásokat meghaladó nyereséggel zárta az első negyedévet a dél-koreai Samsung elektronikai konszern, a cég a hivatalos mérlegadatait április végén teszi közzé.

A Samsung Electronics Co., a világ legnagyobb memória áramkör és okostelefon gyártó vállalata az első negyedévben az előző évinél 21,7 százalékkal magasabb, 45 ezer milliárd won (30,5 milliárd euró) értékesítési árbevétel után 5,8 ezer milliárd won (3,92 milliárd euró), a 2011 első negyedévi 2,95 ezer milliárdnál 96,6 százalékkal magasabb üzleti eredményt ért el, ami lényegesen felülmúlta a piaci várakozásokat.

A Yonhap News Agency hírügynökség üzleti hírszolgáltató érdekeltsége, a Yonhap Infomax által végzett felmérés szerint elemzők 5,24 ezer milliárd won üzleti eredményt vártak. A második negyedévre 6 ezer milliárd won feletti üzleti eredményt jeleznek előre piaci szakértők. A legjobb eredményeket a Samsung mobiltelefon üzletága érte el. Szakértők az elkövetkező negyedévekben is pozitív meglepetésekre számítanak a Samsungtól, amennyiben a félvezető alkatrész üzletág eredményessége is felzárkózik a többi üzletágéhoz. A Samsung piacvezető a memória áramkör gyártásban.

Az első negyedéves eredmény tekintetében különösen a tavaly októberben piacra dobott, az okostelefon és a táblaszámítógép között átmenetet képező Galaxy Note sikere keltett feltűnést elemzői körökben. A Note piaci sikerével nemcsak értékesítési számban vette fel a versenyt a Samsung az Apple-vel, hanem termékinnováció terén is. A Samsung eddig több mint ötmillió darabot adott el a Galaxy Note készülékből.

A Galaxy Note sikere egyúttal az okostelefon piac telítődését és a design-szempontok fokozódó jelentőségét is mutatja. A Galaxy Note készülékkel, ami alig feleakkora mint az Apple iPad táblagépe, a Samsung nem csak az amerikai konszernnek, de a tajvani HTC, a finn Nokia és a Blackberry okostelefont gyártó kanadai Research In Motion (RIM) vállalatnak is feladta a leckét. A Samsung tavaly szerezte meg az elsőséget az okostelefonok világpiacán 20 százalékos piaci részesedéssel, 2009-ben részesedése még mindössze három százalék volt. Az Apple-vel vívott párbaj a folyó negyedévben egy újabb izgalmas fordulóhoz érkezett. A Samsung a hírek szerint piacra viszi legmagasabb kategóriájú okostelefonmodellje a Galaxy S egy újabb verzióját.

A Samsung és az Apple ádáz szabadalmi harcba bonyolódott egymással. Jelenleg tíz országban folyik bírósági eljárás különböző szabadalomsérelmi ügyekben. A dolog pikantériája, hogy a két vállalat egyébként szoros üzleti kapcsolatban is áll egymással, hiszen az Apple a Samsung legnagyobb áramkör- és képernyő megrendelője. Tőzsdei fronton az Apple áll nyerésre. A Samsung 191 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel Ázsia legnagyobb vállalatának számít, de még így is messze elmarad az Apple 582 milliárd dolláros piaci tőkeértékétől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés