Connect with us

technokrata

Eladta a veséjét hogy iPhone-t vegyen

post_4f7f2ebdc38997.06155695

Dotkom

Eladta a veséjét hogy iPhone-t vegyen

Öt embert állítottak bíróság elé Dél-Kínában abban az ügyben, amelynek sértettje az illegálisan kivett veséjéért kapott pénzen egy iPhone-t és egy iPad-et vásárolt még tavaly áprilisban – jelentette a kínai média szombaton.

Az öt gyanúsítottat, köztük egy sebészt “szándékos sérülés okozásával” vádolja a Hunan tartományi Csencsou (Chenzhou) városi ügyészség. Az ötlet egy adósságokban úszó szerencsejátékos fejében fogant meg, aki arra gondolt, hogy komoly pénzre tehet szert, ha szervkereskedésbe kezd. Ho Vej (HeWei) ezért társát arra kérte, hogy találjon donorokat az interneten, az online csetszobákban. Ezzel egy időben egy műtőt is bérelt a helyi kórház urológiáján.

Az eset főszereplője, a 17 éves Vang (Wang) családnevű középiskolás fiatalember, aki 22 ezer jüanért (790 ezer forint) végül eladta egyik veséjét. Az üzleten beszervezői 220 ezer jüant (7,9 millió forint) kerestek, amit öten elosztottak. A pénzből még néhány egészségügyi asszisztens is kapott.

Vang, miután anyjának nem tudott magyarázatot adni arra, miből vette a drága Apple-termékeket, és a műtét után problémái voltak, elmondta, hogy mi történt. A fiatalember azóta is veseelégtelenségben szenved, és állapota egyre romlik. A kínai kormány első ízben 2007-ben szabályozta a szervátültetéseket, amikor megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A kínai büntető törvénykönyv tavalyi módosításakor a bűncselekmények közé került a szervkereskedelem.

A halálbüntetések számának visszaesése következtében Kínában az elmúlt években a legjelentősebb donorcsoporttól származó szervekből is jelentősen csökkent a kínálat. Az ország vezetése egyébként is úgy döntött, hogy három-öt éven belül megszünteti a halálra ítélt rabok szervfelhasználásának gyakorlatát. A kínai egészségügyi tárca adatai szerint az országban mintegy másfél millió ember vár szervátültetésre, de évente mindössze 10 ezer körül van a donorok száma. Az emberi szervek illegális kereskedelmének virágzását épp e hatalmas kereslettel magyarázzák.

A helyzet kezelésére egy országos koordinációs intézményt és egy hálózatot akarnak létrehozni. Kísérletképpen 16 tartományi jogú közigazgatási területen indítottak olyan programokat, amelyek a szervfelajánlást hivatottak szervezni, népszerűsíteni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd