Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar múzeumok a Google virtuális múzeumában

Dotkom

Magyar múzeumok a Google virtuális múzeumában

Összesen negyven ország 151 intézményének 30 ezer műtárgyát találhatják meg keddtől az internetezők nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában; az ingyenes online platformon mostantól a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint 200 műkincse is elérhető.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján felidézte: négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon. Keddtől nemcsak a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, de interaktivitásban, funkciókban is jelentősen többet nyújt a googleartproject.com honlap – jelentette be. A látogató a 30 ezer műtárgy között ezentúl kereshet művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthat össze, illetve oszthat meg; a Street View nézet segítségével 46 múzeumban virtuális lehet sétát tenni, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően akár közösen is megcsodálni a műtárgyakat.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kiemelte: digitális forradalom zajlik a világban, ezért a magyar kulturális kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti kultúrkincs digitalizációja. A Google művészeti projektje a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve kedvező irányba változtathat Magyarország megítélésén – értékelt az államtitkár. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a két magyar közgyűjtemény anyagából elérhető összesen 203 műtárgy jelentősen fokozhatja a magyar múzeumokra irányuló figyelmet és azok látogatottságát is.

“A múzeumok legnagyobb titka az eredetivel való találkozás misztériuma” – emelte ki. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális bejárhatóság kimutathatóan növeli a gyűjtemények látogatószámát is. Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója a nagy felbontású digitalizálás további előnyeire hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy extrém nagyításokban a műtárgyak olyan részletei is felfedezhetők, amelyeket maga a művész sem láthatott. Ugyanakkor a googleartproject.com korszakok szerinti keresője – végre a külföldi közönség számára is nyilvánvaló módon – megfelelő kontextusba helyezi a magyar mestereket – mondta.

A digitalizációt a múzeumpedagógia szempontjából is óriási fontosságúnak nevezte, hiszen ma már az ország több ezer oktatási intézménye rendelkezik digitális táblákkal. Az MTI kérdésére Szücs György és Baán László egyaránt elmondta, hogy a műtárgy-digitalizációs projekt további folytatását tervezik, mind a Google Art Projecthez hasonló virtuális gyűjtemények, mind saját honlapjaik tekintetében.

A Szépművészeti Európa egyik legkorszerűbb fotóműhelyével rendelkezik, így gyűjteménye immár hatezer darabját digitalizálta, ennek jelentős részét nagy felbontásban – árulta el Baán László. Beszámolója szerint a múzeum műkincsei több nagy virtuális közgyűjteményben elérhetők, a Google-lal való együttműködés azonban a világ legnagyobb keresőoldalának hatalmas látogatottságával várhatóan így is a Szépművészeti ismertségének komoly növekedését hozza.

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója az MTI-nek kitért arra, hogy több ezer munkatárs bevonásával rövidesen megindul a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizációs programja, így 2012 végére a MaNDÁ-n fellelhető virtuális képzőművészeti állomány elérheti a Google globális virtuális múzeumának műtárgyszámát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés