Connect with us

technokrata

Kiszámoltuk forintra mennyit spórolhat a felhővel

forint

Dotkom

Kiszámoltuk forintra mennyit spórolhat a felhővel

Kiszámoltuk azt, hogy mennyibe kerül ma egy hazai kis- vagy középvállalatnak a saját it-infrastruktúra beüzemelése és fenntartása.

Valamennyi vállalkozás életében eljön az a pont, amikor a kooperatív munkát, illetve kommunikációt elősegítendő felvetődik a saját szerver ötlete. Mire is pontosan? Saját belső fájlmegosztásra, emailek és közös céges névjegyzék kezelésre, hálózati számlázó és készletnyilvántartásra, netán ezek külső elérésének segítésére. Jöjjenek hát a számok.

Egy márkás, megbízható, megfelelő redundanciákkal ellátott átlagos irodai szerver ma már 250.000 Ft-ért megvásárolható, erre döntésünktől függően további százezerért vásárolhatunk operációs rendszert, vagy futtathatunk rajta Linuxot is. Igazából a döntés úgyis a rendszergazdán múlik, aki a beüzemelést létszámtól függően – mert annyi jogosultság, email fiók, migráció szükséges, már 50-300.000 Ft-ért elvégzi nekünk. Valószínű, hogy ekkor fogunk szembesülni azzal, hogy pár szoftverünk nem kompatibilis az új szerver operációs rendszerével, vagy szinte teljesen elévült már: erre jobb, ha már az elején rászámolunk egy újabb 300.000 Ft-ot, és akkor még sikeresen elhárítottuk a kollegák ötletrohamait, amik jellemzően olyan funkciók automatizálására törekszenek, melyek egyébként napi 2-3 percet vesznek el az amúgy rendkívül hatékony munkaidejükből.

Számítsunk arra, hogy a rendszergazdánk, rendszerintegrátorunk a szerver beüzemelését követően árat fog emelni, vagy ha eddig nem kért havi rendelkezésre állási support-díjat, akkor most fog. Ez szintén vállalat méret függő, 30.000 Ft-tól a határ a csillagos ég. Emellett ahogy a munkatársaknak lehetőséget biztosítunk a fájlok, céges levelezés külső elérésére, sokuk számára fel fog merülni az otthoni munka lehetősége, akár részlegesen is. Erre munkatársanként érdemes 6.000 Ft-ot számolni havonta: ennyiért ma már használható otthoni internetelérést kapunk. Az innovátorabb réteg azonnal okostelefonon szeretné majd elérni a leveleit, melyeket ma már ugyan 30.000 Ft-tól tudunk vásárolni, de a mobilinternet előfizetés díja is azonnal felmerülhet, mint alapvető szükség a munkatársak részéről.

Hogy állunk? Elköltöttünk majd’ 1 millió forintot, jönnek a munkatársak az újabb és újabb ötletekkel és igényekkel, mi pedig egyszerűsíteni akartunk, nem pedig bonyolítani az életünket. Pont erre jó a felhő: itt a szolgáltatóval és a rendszerintegrátorral való konzultációt követően ugyan a vállalatra szabott felhő-alapú alkalmazások konfigurálása ugyanúgy feladat, illetve szintén lehetőséget teremtünk a munkatársaknak a távoli elérésekre, ez azonban jellemzően nincs, vagy nagyságrendekkel kevesebb beruházást igényel. A havidíjas konstrukcióban elérhető, biztonságos és redundáns felhő-alapú vállalati it-infrastruktúrával szemben a cégek többsége által használt helyi szerver-alapú informatikai megoldások nemhogy 5, de 10 év alatt sem térülnek meg, az egyes gépek amortizációját és cseréjét nem számolva.

Kipróbálnád? Itt az alkalom!

A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd