Connect with us

technokrata

Kiszámoltuk forintra mennyit spórolhat a felhővel

forint

Dotkom

Kiszámoltuk forintra mennyit spórolhat a felhővel

Kiszámoltuk azt, hogy mennyibe kerül ma egy hazai kis- vagy középvállalatnak a saját it-infrastruktúra beüzemelése és fenntartása.

Valamennyi vállalkozás életében eljön az a pont, amikor a kooperatív munkát, illetve kommunikációt elősegítendő felvetődik a saját szerver ötlete. Mire is pontosan? Saját belső fájlmegosztásra, emailek és közös céges névjegyzék kezelésre, hálózati számlázó és készletnyilvántartásra, netán ezek külső elérésének segítésére. Jöjjenek hát a számok.

Egy márkás, megbízható, megfelelő redundanciákkal ellátott átlagos irodai szerver ma már 250.000 Ft-ért megvásárolható, erre döntésünktől függően további százezerért vásárolhatunk operációs rendszert, vagy futtathatunk rajta Linuxot is. Igazából a döntés úgyis a rendszergazdán múlik, aki a beüzemelést létszámtól függően – mert annyi jogosultság, email fiók, migráció szükséges, már 50-300.000 Ft-ért elvégzi nekünk. Valószínű, hogy ekkor fogunk szembesülni azzal, hogy pár szoftverünk nem kompatibilis az új szerver operációs rendszerével, vagy szinte teljesen elévült már: erre jobb, ha már az elején rászámolunk egy újabb 300.000 Ft-ot, és akkor még sikeresen elhárítottuk a kollegák ötletrohamait, amik jellemzően olyan funkciók automatizálására törekszenek, melyek egyébként napi 2-3 percet vesznek el az amúgy rendkívül hatékony munkaidejükből.

Számítsunk arra, hogy a rendszergazdánk, rendszerintegrátorunk a szerver beüzemelését követően árat fog emelni, vagy ha eddig nem kért havi rendelkezésre állási support-díjat, akkor most fog. Ez szintén vállalat méret függő, 30.000 Ft-tól a határ a csillagos ég. Emellett ahogy a munkatársaknak lehetőséget biztosítunk a fájlok, céges levelezés külső elérésére, sokuk számára fel fog merülni az otthoni munka lehetősége, akár részlegesen is. Erre munkatársanként érdemes 6.000 Ft-ot számolni havonta: ennyiért ma már használható otthoni internetelérést kapunk. Az innovátorabb réteg azonnal okostelefonon szeretné majd elérni a leveleit, melyeket ma már ugyan 30.000 Ft-tól tudunk vásárolni, de a mobilinternet előfizetés díja is azonnal felmerülhet, mint alapvető szükség a munkatársak részéről.

Hogy állunk? Elköltöttünk majd’ 1 millió forintot, jönnek a munkatársak az újabb és újabb ötletekkel és igényekkel, mi pedig egyszerűsíteni akartunk, nem pedig bonyolítani az életünket. Pont erre jó a felhő: itt a szolgáltatóval és a rendszerintegrátorral való konzultációt követően ugyan a vállalatra szabott felhő-alapú alkalmazások konfigurálása ugyanúgy feladat, illetve szintén lehetőséget teremtünk a munkatársaknak a távoli elérésekre, ez azonban jellemzően nincs, vagy nagyságrendekkel kevesebb beruházást igényel. A havidíjas konstrukcióban elérhető, biztonságos és redundáns felhő-alapú vállalati it-infrastruktúrával szemben a cégek többsége által használt helyi szerver-alapú informatikai megoldások nemhogy 5, de 10 év alatt sem térülnek meg, az egyes gépek amortizációját és cseréjét nem számolva.

Kipróbálnád? Itt az alkalom!

A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek