Connect with us

technokrata

Új energiacímkék a televíziókon is

energy_2

Dotkom

Új energiacímkék a televíziókon is

A Sony az új EU-szabályozás kapcsán egyszerű energiatakarékossági módszerekre hívja fel a figyelmet

Az Európai Unió határozata alapján a gyártóknak kötelező ellátni tévékészülékeiket energiahatékonyságot jelző címkével. Használata 2012 januárjától kötelező, március végétől pedig reklámanyagokban is fel kell tüntetni az energiaosztályt. A Sony amellett, hogy elkötelezett az évről évre takarékosabb televíziók gyártása iránt, egyszerűen megvalósítható módszerekkel is segíti az energiahatékonyságot.

 

Az Európai Unió határozata alapján a gyártóknak kötelező ellátni tévékészülékeiket az egyéb háztartási eszközökről már ismert, energiahatékonyságot jelző címkével. Az energiacímkék ábécésorrendben használt betűk segítségével osztályozzák a termékeket: „A” jelöli a leghatékonyabb, „G” pedig a legkevésbé hatékony terméket, az éves energiafogyasztás alapján. Használata 2012 januárjától kötelező, március végétől pedig nemcsak a készülékeken, hanem a reklámanyagokban is fel kell tüntetni az energiaosztályt.

A kötelezettség az Európai Unió célkitűzése szerint arra ösztönzi majd a tv-gyártókat, hogy egyre kisebb fogyasztású készülékekkel jelentkezzenek a piacon. A Sony a jogszabályi környezettel összhangban elkötelezett az olyan termékek folyamatos fejlesztése és gyártása iránt, melyek évről-évre energiahatékonyabbak elődeiknél. A Sony TV készülékek túlnyomó többsége „A” vagy „B” besorolású, illetve nincs „C”-nél alacsonyabb minősítésű Sony TV készülék. A vállalat törekvéseit 2011 decemberében E.On Energiatakarékossági díjjal is elismerték. Az EU Energiacímkék jelöléseinek (ábrával szemléltetett) magyarázata itt elérhető

A Sony emellett néhány egyszerű módszerre is szeretné felhívni a figyelmet, amelyekkel hosszútávon jelentős mennyiségű energia takarítható meg. A vállalat álláspontja szerint ugyanis a nem megfelelő tájékoztatás az oka, hogy sokan energiát pazarolnak azzal, hogy bekapcsolva hagyják az éppen nem használt készülékeket, vagy nem alkalmazzák a sok termék esetében rendelkezésre álló energiatakarékos beállításokat.

 

Kevesen tudják például, hogy ha csupán „háttérzajnak” használják a TV-t, a képernyő kikapcsolásával annyi energiát takaríthatnak meg, amennyiből egy laptopot 4 teljes évig lehet üzemeltetni. Ezért több Sony tv-készülékbe intelligens érzékelőt építettek, amely meg tudja állapítani, hogy aktuálisan nézi-e valaki a tv-képernyőt. Amennyiben nem, az automatika elhomályosítja, majd teljesen kikapcsolja a képet.

 

Talán meglepő, de érdemes a beltéri egység helyett a beépített tv-tunerrel fogni a műsorokat. Ma már a legtöbb tévé –így az összes Sony készülék is- rendelkezik a digitális tévécsatornákat, sőt kábel és műholdas tv-adást is biztosító tv-tunerrel. A beltéri egység amellett, hogy jóval gazdaságtalanabb, évi 4,9 kg széndioxid kibocsátást okoz. Ez nagyjából egy 37 km-es autóút széndioxid-kibocsátásának felel meg.

 

Érdemes tehát vásárlás előtt az energiatakarékossági szempontból is megismerni a készüléket, amiben az új EU címkéken kívül a gyártók által adott információk is segíthetnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle