Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új energiacímkék a televíziókon is

Dotkom

Új energiacímkék a televíziókon is

A Sony az új EU-szabályozás kapcsán egyszerű energiatakarékossági módszerekre hívja fel a figyelmet

Az Európai Unió határozata alapján a gyártóknak kötelező ellátni tévékészülékeiket energiahatékonyságot jelző címkével. Használata 2012 januárjától kötelező, március végétől pedig reklámanyagokban is fel kell tüntetni az energiaosztályt. A Sony amellett, hogy elkötelezett az évről évre takarékosabb televíziók gyártása iránt, egyszerűen megvalósítható módszerekkel is segíti az energiahatékonyságot.

 

Az Európai Unió határozata alapján a gyártóknak kötelező ellátni tévékészülékeiket az egyéb háztartási eszközökről már ismert, energiahatékonyságot jelző címkével. Az energiacímkék ábécésorrendben használt betűk segítségével osztályozzák a termékeket: „A” jelöli a leghatékonyabb, „G” pedig a legkevésbé hatékony terméket, az éves energiafogyasztás alapján. Használata 2012 januárjától kötelező, március végétől pedig nemcsak a készülékeken, hanem a reklámanyagokban is fel kell tüntetni az energiaosztályt.

A kötelezettség az Európai Unió célkitűzése szerint arra ösztönzi majd a tv-gyártókat, hogy egyre kisebb fogyasztású készülékekkel jelentkezzenek a piacon. A Sony a jogszabályi környezettel összhangban elkötelezett az olyan termékek folyamatos fejlesztése és gyártása iránt, melyek évről-évre energiahatékonyabbak elődeiknél. A Sony TV készülékek túlnyomó többsége „A” vagy „B” besorolású, illetve nincs „C”-nél alacsonyabb minősítésű Sony TV készülék. A vállalat törekvéseit 2011 decemberében E.On Energiatakarékossági díjjal is elismerték. Az EU Energiacímkék jelöléseinek (ábrával szemléltetett) magyarázata itt elérhető

A Sony emellett néhány egyszerű módszerre is szeretné felhívni a figyelmet, amelyekkel hosszútávon jelentős mennyiségű energia takarítható meg. A vállalat álláspontja szerint ugyanis a nem megfelelő tájékoztatás az oka, hogy sokan energiát pazarolnak azzal, hogy bekapcsolva hagyják az éppen nem használt készülékeket, vagy nem alkalmazzák a sok termék esetében rendelkezésre álló energiatakarékos beállításokat.

 

Kevesen tudják például, hogy ha csupán „háttérzajnak” használják a TV-t, a képernyő kikapcsolásával annyi energiát takaríthatnak meg, amennyiből egy laptopot 4 teljes évig lehet üzemeltetni. Ezért több Sony tv-készülékbe intelligens érzékelőt építettek, amely meg tudja állapítani, hogy aktuálisan nézi-e valaki a tv-képernyőt. Amennyiben nem, az automatika elhomályosítja, majd teljesen kikapcsolja a képet.

 

Talán meglepő, de érdemes a beltéri egység helyett a beépített tv-tunerrel fogni a műsorokat. Ma már a legtöbb tévé –így az összes Sony készülék is- rendelkezik a digitális tévécsatornákat, sőt kábel és műholdas tv-adást is biztosító tv-tunerrel. A beltéri egység amellett, hogy jóval gazdaságtalanabb, évi 4,9 kg széndioxid kibocsátást okoz. Ez nagyjából egy 37 km-es autóút széndioxid-kibocsátásának felel meg.

 

Érdemes tehát vásárlás előtt az energiatakarékossági szempontból is megismerni a készüléket, amiben az új EU címkéken kívül a gyártók által adott információk is segíthetnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés