Connect with us

technokrata

Az EU beint az iráni cenzúrának

iranemail

Dotkom

Az EU beint az iráni cenzúrának

Az EU tagállamai megtiltották az internetet ellenőrző technológiák Irán részére történő eladását, és tiltólistára tették a perzsa állam legnagyobb kibernetikai cenzorának számító vállalatait.

A szombaton életbe lépett jogszabály szerint tilos a világháló és a telekommunikáció ellenőrzésére alkalmas berendezés, technológia illetve szoftver Teherán részére történő értékesítése. Az EU ezen felül vízumtilalmat és a pénzeszközök befagyasztását rendelte el nyolc iráni tisztségviselővel szemben, akik cenzúra-, és propaganda központokban dolgoznak. Irán a világ egyik legkiterjedtebb cenzúra-programjával rendelkezik, ezért a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül civil szervezet az “internet ellenségei” című listáján tartja számon.

Az iráni hatóságok januárban Mehdi Khazali kormányellenes bloggert 14 év szabadságvesztésre és 70 vesszőcsapásra ítélték, valamint prostitúció pártolásáért letartóztattak négy embert, akik szépségversenyt népszerűsítettek a Facebook közösségi portálon.

Mehdi Khazali

Európai vállalatok, mint például a brit Creativity Software és a finn-német Nokia Siemens Network az elmúlt években kellemetlen helyzetbe kerültek, amiért állítólag hardver és szoftver technológiákat adtak el Iránnak. Forrás: EU Observer (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle