Connect with us

technokrata

Lefejezték a LulzSec-et

Dotkom

Lefejezték a LulzSec-et

A hatóságok három országban – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban – kedden lecsaptak az Anonymous hackerhálózathoz tartozó LulzSec csoportra és letartóztatták annak három vezetőjét, további kettő ellen pedig összeesküvés címén vádat emeltek.

A Fox News amerikai tévéállomás értesülése szerint a rajtaütést olyan bizonyítékok alapján hajtották végre, amelyet a LulzSec “Sabu” álnevet használó vezetője, Hector Xavier Monsegur szolgáltatott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának.
“Ez megsemmisítő csapás a szervezetre nézve. Lefejezzük a LulzSec-et” – jelentette ki a Foxnak az FBI egy névtelenül nyilatkozó vezetője. A LulzCec hackercsoport a hatóságok szerint több milliárd dollárnyi kárt okozott kormányoknak, nemzetközi bankoknak és nagyvállalatoknak. A kalózok egyebek között behatoltak az FBI és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számítógépeibe is.

Monsegur tavaly augusztusban 12 vádpontban vallotta magát bűnösnek, amelyek között szerepelt összeesküvés, több nagyvállalat – köztük a Fox, a Sony Pictures és a PBS amerikai köztelevízió – szerverének feltörése és személyi adatok minősített eltulajdonítása. A 28 éves, kétgyerekes és hivatalosan munkanélküli “Sabu” egyszerre dolgozott az Anonymous, az InternetFeds és a LulzSec nevű csoportnak és a becslések szerint egy mintegy ezer fős, lazán szervezett nemzetközi hackerhálózatot irányított manhattani otthonából. Az FBI tavaly júniusban leplezte le Monsegurt, aki ezután együttműködő tanúként segítette a további nyomozást. Az ő útmutatásai alapján csaptak le kedden a többi LulzSec-vezetőre. A Fox News szerint ők Ryan Ackroyd (“Kayla”) és Jake Davis(“Topiary”) Londonból, Darren Martyn (“pwnsauce”) és Donncha O’Cearrbhail (“palladium”) Írországból és Jeremy Hammond (“Anarchaos”) Chicagóból.

 A hatóságok feltételezése szerint Hammond állhat a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elektronikus levelezésének, valamint hitelkártya-számoknak és más titkos adatoknak az eltulajdonítása mögött. A WikiLeaks február végén megkezdte a Stratfor több mint 5 millió e-mailjének publikálását. Hammond ügyét, aki tagja a WikiLeaks-csoportnak is, külön fogják kezelni. Ackroyd, aki Mosegur helyettese volt, az amerikai szenátus komputerrendszerének sebezhetőségét térképezte fel. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin