Connect with us

technokrata

Tudatos médiahasználatra tanítaná a gyerekeket az NMHH

kid-watching-tv-1od3nm2

Dotkom

Tudatos médiahasználatra tanítaná a gyerekeket az NMHH

Szalai Annamária nyitotta meg a „Gondolkozzatok és kérdezzetek” című konferenciát, mely rendezvény fő témája a gyermekek médiaértésének elősegítése volt.

Az NMHH elnöke beszédében a hatóság kettős felelősségvállalását mutatta be a televízió, az internet és az okostelefonok területén. A hatóság egyik kiemelt feladata, hogy a médiatörvény kiskorúak védelmét szolgáló előírásainak ellenőrzésével védelmet nyújtson a gyermekekre veszélyes tartalmakkal szemben. Szalai Annamária felhívta a figyelmet arra, hogy itt még nem ér véget a hatóság kötelessége. Az is fontos, hogy olyan tudást adjon a gyermekeknek, amelynek köszönhetően magabiztosan, a veszélyeket ismerve és kikerülve, tudatosan használják a médiumokat.
A televízióban megjelenő káros tartalmak kiszűrése érdekében a médiatörvény előírja a korhatár-karikák alkalmazását, amelyet a hatóság folyamatosan ellenőriz. Ezzel párhuzamosan az NMHH bevezetett egy önkéntesen használható, mosolygó gyermeket ábrázoló piktogramot is, amellyel az óvodáskorúaknak kifejezetten javasolt műsorokat érdemes megkülönböztetni. A védelem mellett a tudatos televíziózás érdekében a hatóság kiadványt is jelentett meg „Láss, ne csak nézz! Használd okosan a médiumokat” címmel.A gyermekek és felnőttek életében egyaránt meghatározó helyet foglal el az internet használata, amelynek kapcsán is az NMHH kettős feladatát emelte ki az elnök. Egyfelől a kiskorúak védelme érdekében az új médiatörvény bevezette a korhatár-karikák alkalmazását az internetes tartalmakra is. A hatóság sikeresen működteti továbbá az internethotline.hu weboldalt, ahol bárki bejelentheti a kiskorúakra káros tartalmakat. Másfelől, a gyermekek tudatos médiahasználata érdekében az NMHH Médiaértés-oktató központot fog üzemeltetni, ahol a gyermekek játékosan, interaktív módon ismerhetik meg, hogy melyek azok az eszközök, amelyekkel a különböző médiumok (gondolok a televízióra, rádióra, a nyomtatott és az online sajtóra egyaránt) megpróbálják esetleg befolyásolni őket.

A média és az internet világa után Szalai Annamária egy újfajta, a modern technika rohamos fejlődésének és terjedésének köszönhető veszélyre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az elnök az okostelefonokon használt internet és mobil alkalmazások rejtett veszélyeire figyelmeztetett. Elmondta, hogy ma már több olyan program létezik ugyan a mobiltelefonokra, amelyek megakadályozzák a kémprogramok vagy éppen vírusok letöltését, de ezek használatához is szükség van egy bizonyos alaptudásra, aminek segítségével a gyermekek alkalmazni tudják ezt, illetve fel tudják mérni, hogy milyen veszélyeket rejt, ha illetéktelen kezekbe kerülnek az adataik. Emellett a hatóság figyelmet fordít egy új – az okostelefonok terjedésének köszönhetően előtérbe került – problémára, a kéretlen adatforgalmak témakörére. Szalai Annamária elmondta, hogy a hatóság tavaly októberben új rendeletet alkotott az előfizetői szerződések feltételeiről. November 1-je óta a szolgáltató nem számlázhatja ki a tarifát, ha „olyan szolgáltatást, terméket vagy elektronikus hírközlő eszközt értékesít, amelyet az előfizető nem rendelt meg”.

A Médiasmart Hungary Nonprofit Közhasznú Kft. 2007-ben vezette be Médiatudor elnevezésű oktatási programcsomagját, amelynek egyik célja, hogy módszertani segítséget nyújtson a pedagógusoknak a média oktatását és a kiskorúak médiaértésének növelését, védelmét érintően. A konferencián bejelentették, hogy a program a második szakaszába ért, elindítják a Digitális Világ programcsomag kidolgozását, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az internet világában való eligazodáshoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő