Connect with us

Hirdetés

technokrata

A cseh állam kiszállt az internetbizniszből

Dotkom

A cseh állam kiszállt az internetbizniszből

A cseh kulturális tárca nem fizeti többé az internetet a könyvtárakban

Megszünteti a csehországi könyvtárakban ingyenesen használható internet költségeinek térítését a prágai kulturális minisztérium. A tárca honlapjára kedden este felkerült közlés szerint erre pénzhiány miatt van szükség. A cseh könyvtárosok egyesülete szerint ez azt jelenti, hogy március végétől a mintegy 2500 könyvtár internet nélkül marad, ami különösen a kisebb települések számára nagyon fájdalmas lehet.
 “A kulturális minisztérium ma (kedden) tájékoztatta a regionális (megyei) könyvtárakat, hogy minden igyekezete ellenére sem sikerült pénzt szereznie arra, hogy március 28-a után is finanszírozhassa a könyvárak internet kapcsolatát” – olvasható a tárca honlapján.

A könyvtárosok egyesülete szerint ez a lépés ellentétes a kormány korábbi döntésével, amelyben a kabinet kötelezte a tárcát a könyvtári internet programjának folytatására. “Bár Petr Necas miniszterelnök és a kulturális tárca vezetője is tavaly levélben biztosított a projekt további finanszírozásáról, pillanatnyilag semmit sem tehetünk. A pénzügyminisztérium egyértelmű álláspontja, hogy már nem ad pénzt erre a célra” – nyilatkozta Vít Richter, a könyvtárosok szövetségének elnöke.

A szövetség szerint március 28-a után csak azokban a könyvtárakban marad meg az ingyenes internet, amelyek képesek lesznek azt saját forrásokból vagy mások segítségével – például helyi önkormányzat vagy szponzor – bebiztosítani. A könyvtárakról szóló hatályos törvény szerint a könyvtárak számára kötelező az ingyenes internetes szolgáltatás biztosítása. Ha ezt nem tudják biztosítani, kihúzhatják őket a könyvtárak országos jegyzékéből. Ennek pedig az a következménye, hogy közpénzekre nem pályázhatnának. A nagy népszerűségnek örvendő könyvtári internet éves költsége országos szinten mintegy 100 millió korona volt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés