Connect with us

technokrata

A cseh állam kiszállt az internetbizniszből

di

Dotkom

A cseh állam kiszállt az internetbizniszből

A cseh kulturális tárca nem fizeti többé az internetet a könyvtárakban

Megszünteti a csehországi könyvtárakban ingyenesen használható internet költségeinek térítését a prágai kulturális minisztérium. A tárca honlapjára kedden este felkerült közlés szerint erre pénzhiány miatt van szükség. A cseh könyvtárosok egyesülete szerint ez azt jelenti, hogy március végétől a mintegy 2500 könyvtár internet nélkül marad, ami különösen a kisebb települések számára nagyon fájdalmas lehet.
 “A kulturális minisztérium ma (kedden) tájékoztatta a regionális (megyei) könyvtárakat, hogy minden igyekezete ellenére sem sikerült pénzt szereznie arra, hogy március 28-a után is finanszírozhassa a könyvárak internet kapcsolatát” – olvasható a tárca honlapján.

A könyvtárosok egyesülete szerint ez a lépés ellentétes a kormány korábbi döntésével, amelyben a kabinet kötelezte a tárcát a könyvtári internet programjának folytatására. “Bár Petr Necas miniszterelnök és a kulturális tárca vezetője is tavaly levélben biztosított a projekt további finanszírozásáról, pillanatnyilag semmit sem tehetünk. A pénzügyminisztérium egyértelmű álláspontja, hogy már nem ad pénzt erre a célra” – nyilatkozta Vít Richter, a könyvtárosok szövetségének elnöke.

A szövetség szerint március 28-a után csak azokban a könyvtárakban marad meg az ingyenes internet, amelyek képesek lesznek azt saját forrásokból vagy mások segítségével – például helyi önkormányzat vagy szponzor – bebiztosítani. A könyvtárakról szóló hatályos törvény szerint a könyvtárak számára kötelező az ingyenes internetes szolgáltatás biztosítása. Ha ezt nem tudják biztosítani, kihúzhatják őket a könyvtárak országos jegyzékéből. Ennek pedig az a következménye, hogy közpénzekre nem pályázhatnának. A nagy népszerűségnek örvendő könyvtári internet éves költsége országos szinten mintegy 100 millió korona volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő