Connect with us

technokrata

Sanghajban folytatódott az iPad névháborúja

ipad-seizure

Dotkom

Sanghajban folytatódott az iPad névháborúja

A kelet-kínai Sanghajban folytatódott szerdán az iPad márkanév tulajdonjogáról szóló per, a világszerte figyelemmel követett vitában ítélet később várható.

Hónapok óta húzódik a pereskedés az amerikai Apple és a hongkongi székhelyű, de tajvani tulajdonú Proview International Holdings közt. Utóbbi 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata 2006-ban eladta az Apple-nek. A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így most 10 milliárd jüant (350 milliárd forint) követelnek szerzői jogok megsértése okán. Az Apple szerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva –  elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat.
Szerdán több mint négy órán át érvelt a két fél saját igaza mellett, a heves szócsatát több alkalommal is a bírónak kellett megszakítania. Az Apple képviselői szerint a súlyosan eladósodott Proview nem formálhat jogot az iPad márkanévre, mivel nem képes saját IPAD-jének (Internet Personal Access Device) gyártására. “A Proview-nak nincs terméke, nincsenek piacai, nincsenek vásárlói, sem pedig beszállítója. Semmije sincsen.” – mondta Hu Csin-nan (Hu Jinnan), az Apple-t képviselő egyik ügyvéd. Hu emlékeztetett: az amerikai óriás termékeiért sorban állnak a kínai emberek, az iPadek betiltása Kína nemzeti érdekeit is sértené.
A bíróság nem közölte, mikor hozza meg ítéletét, amely döntő fontosságú lehet az ügyben, az ország öt Apple boltjából ugyanis három Sanghajban található.     Megoldást a peren kívüli megegyezés jelenthet, amely hivatalosan még nem kezdődött meg, de mindkét fél hajlandóságot mutat arra – fogalmazott újságíróknak Hszie Hsziang-huj (Xie Xianghui), a Proview jogi képviselője. A pereskedés ugyanakkor még biztosan nem ér véget, az Apple ugyanis fellebbezett a sencseni bíróság decemberi döntése ellen, miszerint a névhasználat a Proview-et illeti meg. A felek február végén állnak fellebviteli bíróság elé Kanton tartományban. (MTI)

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő