Connect with us

technokrata

Beperelték a Twittert Ausztráliában, Angliában viszont hős lett a szolgáltatóból

Dotkom

Beperelték a Twittert Ausztráliában, Angliában viszont hős lett a szolgáltatóból

Egy ausztráliai férfi pert indított a Twitter ellen, miután a közösségi oldalon hamisan vádolták egy tévés személyiséget támadó blog üzemeltetésével – írta internetes oldalán a The Telegraph című brit napilap pénteken.

Joshua Meggittet maga az állítólagos célpont, Marieke Hardy író és televíziós személyiség nevezte meg gyűlöletkeltőként a Twitteren. Az üzenetet Hardy több mint 60 ezer követője közül jó néhány tovább is adta. Bár Meggitt megegyezett egy 15 ezer ausztrál dollárra (csaknem 3,5 millió forintra) rúgó kártérítésben Hardyval a rágalmakért, ez nem elég neki, s most a Twittert vette célba. Míg az amerikai törvények jogi védettséget biztosítanak a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló “interaktív számítógépes szolgáltatásoknak”, az ausztrál jog szerint azok felelőssé tehetőek a felhasználóik által közölt tartalmakért. Peter Black ausztrál internetjog-szakértő szerint ha a Twitter-ügyben elmarasztaló ítélet születik, az azt jelzi, hogy a rágalmazási törvény sürgős változtatásra szorul.  Ez lesz az első, ausztrál jogszabályok szerint lefolytatott per a Twitter ellen.
Eközben a mikroblogoldal Nagy-Britanniában a kizsákmányoltak szószólójának szerepét játssza, méghozzá meglehetősen nagy hallal, a Tesco áruházlánccal szemben. A Twitter hívta fel ugyanis a figyelmet egy különös álláshirdetésre, amelyben a Tesco éjszakai műszakra keresett dolgozót, aki a munkanélküli-segélyen és alapvető kiadásainak fedezésén kívül semmit nem kapott volna. A Jobseekers’ Plus honlapján megjelent üzenet nagy felzúdulást keltett az interneten, s többen azzal vádolták a Tescót, hogy “az adófizetők pénzén akar fizetetlen munkaerőt alkalmazni”.

Az áruházlánc közleménye szerint a Jobseekers’ követett el hibát, mivel a hirdetés eredetileg munkanélkülieknek készült, akik munkatapasztalatra tehettek volna szert a Tescónál, garantált állásinterjúval a “gyakorlat” végén. A hipermarket saját elmondása szerint eddig 300 embernek adott állást ilyen módon. Erre a kormányzati munkaprogram keretében lehetősége is van. Nagy-Britanniában a klasszikus munkanélküli-segélyt az úgynevezett munkakeresők járadéka váltotta fel, amelyet csak akkor kaphat meg a munkanélküli, ha bizonyítottan állást keres, vagy munkaerőpiaci helyzetét javító képzéseken, gyakorlatokon vesz részt.
 A szakszervezetek korábban felszólították a nagyobb áruházláncokat, hogy vonuljanak ki a kormányzati programokból, és ne így próbáljanak szert tenni olcsó munkaerőre. A Tesco ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, szerinte a tapasztalatnak, amit a munkanélkülieknek nyújt, értéke van a piacon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin