Connect with us

technokrata

Béreket emel a Foxconn

foxconn_12332

Dotkom

Béreket emel a Foxconn

Még le sem zárult a Fair Trade Labour vizsgálata, a Foxconn bejelentette, hogy a kínai munkavállalók bérét 16-25%-al emeli meg.

A közel 40 éves vállalat elkezdett rájönni, hogy bizony egyre többen veszik rossznéven azt, ahogy bánnak a dolgozóikkal. Egyrészt Tim Cook, az Apple igazgatója is követelte, hogy a Foxconn alkalmazottai heti 60 óránál többet ne dolgozzanak (jelenleg van, hogy napi 18 órát is dolgoznak egy-egy premier előtt), másrészt vizsgálatok is indultak független szervezetek részéről, melyek alapján kivizsgálják a cég humánpolitikáját és a munkáltatói magatartását. Eddig lehetett pökhendien mondani, hogy bizony lehet menni a rizsföldekre tizedennyiért kapálgatni, nem kötelező a Foxconnak dolgozni, most viszont felhördült a Nyugat, így a nagy tigris visszahúzta karmait.Ű
Egy alapszintű (junior) dolgozó a shenzeni gyárban havi átlagkeresete 1800 jüan volt. Ez 63 ezer forintnak felel meg. Ha a dolgozó átmegy egy technikai vizsgán, akkor a fizetése 2200 jüanra növekszik (77 ezer forint). És ez még mindig jobb, mint a három évvel ezelőtti fizetés volt, ugyanis akkor egy dolgozó átlagosan 900 jüant vitt a munkásszállóra (pardon, kollégiumba), ami a 32 ezer forintot se érte el. A hivatalos nyilatkozat szerint az alapbérek az emelés után már magasabbak lesznek, mint a helyi önkormányzat által meghatározott minimálbér. Sőt, elébe mennek a problémáknak és több képzési lehetőséget, tanulási időt adnak a gyár a dolgozóinak, a későbbiekben pedig jó példát kívánnak mutatni a többi nagyvállalatnak azzal, hogy folyamatosan növelik a hatékonyságot, a technológiát és a fizetéseket.
A Fair Trade Labour tehát vizsgálódik a Foxconnál, méghozzá úgy, hogy az alkalmazottakat kérdezik ki a munkahelyi körülményekről. Vajon a Foxconn részéről ez csak egy olyan rövidtávú trükk, aminek köszönhetően a dolgozók nem sároznák be a céget az interjúk során, majd a vizsgálatok lezárulta után minden folytatódna tovább ugyanúgy vagy esetleg a változás szele fúj gyáróriásnál?Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő