Connect with us

Hirdetés

technokrata

Béreket emel a Foxconn

Dotkom

Béreket emel a Foxconn

Még le sem zárult a Fair Trade Labour vizsgálata, a Foxconn bejelentette, hogy a kínai munkavállalók bérét 16-25%-al emeli meg.

A közel 40 éves vállalat elkezdett rájönni, hogy bizony egyre többen veszik rossznéven azt, ahogy bánnak a dolgozóikkal. Egyrészt Tim Cook, az Apple igazgatója is követelte, hogy a Foxconn alkalmazottai heti 60 óránál többet ne dolgozzanak (jelenleg van, hogy napi 18 órát is dolgoznak egy-egy premier előtt), másrészt vizsgálatok is indultak független szervezetek részéről, melyek alapján kivizsgálják a cég humánpolitikáját és a munkáltatói magatartását. Eddig lehetett pökhendien mondani, hogy bizony lehet menni a rizsföldekre tizedennyiért kapálgatni, nem kötelező a Foxconnak dolgozni, most viszont felhördült a Nyugat, így a nagy tigris visszahúzta karmait.Ű
Egy alapszintű (junior) dolgozó a shenzeni gyárban havi átlagkeresete 1800 jüan volt. Ez 63 ezer forintnak felel meg. Ha a dolgozó átmegy egy technikai vizsgán, akkor a fizetése 2200 jüanra növekszik (77 ezer forint). És ez még mindig jobb, mint a három évvel ezelőtti fizetés volt, ugyanis akkor egy dolgozó átlagosan 900 jüant vitt a munkásszállóra (pardon, kollégiumba), ami a 32 ezer forintot se érte el. A hivatalos nyilatkozat szerint az alapbérek az emelés után már magasabbak lesznek, mint a helyi önkormányzat által meghatározott minimálbér. Sőt, elébe mennek a problémáknak és több képzési lehetőséget, tanulási időt adnak a gyár a dolgozóinak, a későbbiekben pedig jó példát kívánnak mutatni a többi nagyvállalatnak azzal, hogy folyamatosan növelik a hatékonyságot, a technológiát és a fizetéseket.
A Fair Trade Labour tehát vizsgálódik a Foxconnál, méghozzá úgy, hogy az alkalmazottakat kérdezik ki a munkahelyi körülményekről. Vajon a Foxconn részéről ez csak egy olyan rövidtávú trükk, aminek köszönhetően a dolgozók nem sároznák be a céget az interjúk során, majd a vizsgálatok lezárulta után minden folytatódna tovább ugyanúgy vagy esetleg a változás szele fúj gyáróriásnál?



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés