Connect with us

technokrata

2012 a nyílt forráskód éve

opensource

Dotkom

2012 a nyílt forráskód éve

A legtöbb cégnél és az állami szektorban is szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, ez a nyílt forráskódú informatikai rendszerek számára új lehetőségeket teremthet – mondta Gábriel Ákos, a 2011-ben árbevételét 260 százalékkal növelő Liferay Hungary ügyvezetője.

A gazdasági szereplők többsége továbbra is úgy véli, hogy 2012 minden szempontból nehéz év lesz, a nyílt forráskódú technológiák számára azonban számos lehetőséget rejt magában ez az esztendő. „A szakértelem sosincs ingyen, vagy pénzbe, vagy időbe kerül, s mivel a vállalatok többsége mostanában pénzügyi gondokkal küzd, az időből próbálnak meg gazdasági előnyt kovácsolni. Ez azt jelenti, hogy a drága szoftverlicencek kifizetése helyett egyre több cégnél vállalják a migrációval kapcsolatos nehézségeket, és váltanak át nyílt forráskódú, olcsóbb technológiákra” – mondta el Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője. A költségcsökkentés mellett a váltás másik jellemző oka, hogy az open source technológiák jóval rugalmasabbak, mint a zárt forráskódúak: nem korlátozott a felhasználásuk, és alkalmazásukkal jelentősen csökken a fejlesztőktől való függés is.

Az Európai Unió régóta elkötelezett a nyílt forráskódú megoldások mellett, míg a magyar közigazgatásban 2010-ben fogalmazódott meg komolyan az open source rendszerekre való áttérés gondolata. Ennek egyik állomása például, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012 márciusával befejezné a Tisztaszoftver programot, ezáltal csökkentené a licencekre szánt összegeket és megszüntetné „az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását”. Azaz mind szó szoros, mind pedig átvitt értelemben nyíltabbá válna a piac.

Hatszorosára bővült a kereskedelmi régió

A mindössze bő másfél éve alapított Liferay Hungary már 2011-ben 260 százalékkal növelte árbevételét, mely így elérte a 317 millió forintot. A magyar leányvállalat látja el az európai, ausztrál és új-zélandi ügyfelek támogatását is, a régióbeli ügyfeleinek száma megduplázódott az előző évhez képest.

A meggyőző eredmények hatására az anyacég megbízásából a Liferay Hungary saját értékesítő csapatot alakított ki, kereskedelmi régióját pedig májusban a korábbi háromról 18 országra bővítette. Létrejött az itthoni fejlesztő csapat is, így a jövőben a Liferay portálkeretrendszer hazai fejlesztésű funkciókkal bővül.

Nem tart lépést a munkaerőpiac

A létszámbővítés tekintetében a vállalat ugyan elérte a kitűzött célokat (így már 25 főt foglalkoztat), ez azonban komoly nehézségekbe ütközött. „Célunk a további terjeszkedés, ezért folyamatosan keresünk angolul jól beszélő Java-szakembereket. Míg azonban az open source technológia egyre inkább előtérbe kerül, a munkaerőpiac nem képes kielégíteni a növekvő keresletet” – mondta az ügyvezető.

Globálisan is növelte piaci jelenlétét a Liferay, mely a Gartner mértékadó Magic Quadrant elemzésében megerősítette pozícióját a vezető szegmensben. Idén januárban jelent meg a Liferay portál legújabb, 6.1CE változata, mely kiterjedt integrációt tesz lehetővé külső dokumentumtárakkal, illetve ehhez kapcsolódóan továbbfejlesztett munkafolyamat-támogatást is biztosít. Emellett a 6.1CE-hez a portálrendszerek között egyedülálló módon egy alkalmazás-piactér (Liferay Marketplace) is kapcsolódni fog, ennek megjelenése a második negyedévben várható.

Kényelem vs. biztonság?

A portálkeretrendszerek piacán számos újdonságra számíthatunk idén, további erősödés várható például a közösségi aktivitáshoz kapcsolódó fejlesztések, valamint a fájlmegosztás biztonságosabbá tétele terén. „A fájlmegosztás a vállalatok esetében is terjedőben van, hiszen így a munkahelyi számítógépeken tárolt dokumentumainkat elérjük az okostelefonunkon és tabletünkön is, vagy másokkal közösen szerkeszthetjük azokat – mondta Gábriel Ákos. – Bizonyos cégek esetében elképzelhetetlen, hogy fontos belső dokumentumokat egy külső szerveren tároljanak. Ugyanakkor a kényelem gyakran felülírja a biztonsági szempontokat, ezért fontosak az arra vonatkozó fejlesztések, hogy a fájlmegosztás használata egyszerű, kényelmes és megbízható legyen.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő