Connect with us

technokrata

A -22 fok az autókat is megviseli

autó a fagyban

Dotkom

A -22 fok az autókat is megviseli

A meteorológusok szerint hétfőtől újabb havazás várható, akár 15 centi friss hó is kerülhet a megmaradt hórétegre, valamint akár mínusz 22 fok is várható. Mindez jelentősen megviselheti az autókat, gondot jelenthet akár már a gépjármű beindítása is.

A Generali tapasztalatai azt mutatják, leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az elöregedett akkumulátor lemerülése és az útviszonyoknak nem megfelelő vezetési stílus okoz problémát a téli hónapokban.

Az extrém, -15 Celsius fok körüli hőmérsékletben azonban ezen felül is érdemes néhány alapvető dologgal tisztában lennünk. A biztosító munkatársai ezért összegyűjtötték, mire érdemes figyelniük az autósoknak a jelenlegi, rendkívüli időjárási körülmények között:

  1. Akkumulátor – Az idősebb (5-6 éves vagy ennél régebbi) akkumulátorok esetében előfordulhat, hogy az extrém, -15 C fok alatti hőmérsékletben nem indulnak be. Ezeket mindenképpen ellenőriztessük hosszabb utak előtt, vagy cseréljük újra.
  2. Kézifék – A kéziféket éjszakára ne húzzuk be, hiszen reggelre előfordulhat, hogy „befagy”. Ilyenkor viszont mindenképpen tegyük az autót sebességbe.
  3. Ablaktörlők – Amennyiben havazással vagy egyéb csapadékkal párosul az extrém hűvös időjárás, éjszakára az ablaktörlőket hajtsuk ki, nehogy odafagyjanak a szélvédőnkhöz.
  4. Fagyálló folyadék – Jó minőségű, akár -20 fokban is hatékony fagyálló beszerzése és használata elengedhetetlen. Ezen nem éri meg spórolni, hiszen komoly kellemetlenséget okozhat a befagyott hűtővíz.
  5. Ablakmosó folyadék – Ilyenkor megfelelő minőségű, a -20 fokot is bíró folyadékot használjunk.
  6. Takarók – A gépjárműben elhelyezett takarók nagy segítséget jelenthetnek, ha elakadtunk a hó miatt, hiszen ha kifogy a benzinünk és várjuk a segítséget, fűteni sem tudunk az autónkban.
  7. Jégkaparó, jégoldó spray és lapát – Ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek, hiszen a szélvédő ráfagyott csapadéktól történő megtisztítása és az autónk „kiásása” a megfelelő eszközök nélkül különösen kellemetlen lehet -22 Celsius fokban.
  8. Tankolás – Hosszabb utakra érdemes teli tankkal elindulnunk, hiszen ha elakadnánk a nagy hó miatt, az extrém hidegben mindenképpen fűtenünk kell a gépjárműben, ha kevés benzinnel vágtunk neki az útnak, az rövid idő alatt kifogyhat.
  9. Vezetési tanácsok – Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, nehogy megcsússzunk. A féket ne „pumpáljuk” inkább állandó nyomást fejtsünk ki. Ha hóval borított sávokat keresztezünk, tartsuk biztosan a kormányt, és enyhén lépjünk a gázra.
  10. Pihenőidő – Az extrém időjárási környezetben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ezt figyelembe kell vennünk, tartsunk több pihenést a hosszú utak során.

További információ:
Autósegély 24
www.autosos.huSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő