Connect with us

Parttalan a kalózkodás elleni feszülés

piracy

Dotkom

Parttalan a kalózkodás elleni feszülés

Cikkünkben 5 pontban összefoglaljuk véleményünket arról, hogy miért gondoljuk, hogy a világon semmi értelme nincs sem a börtönbüntetéseknek, sem pedig az oldalbezárásoknak a digitális tartalmak jogvédelméért.

1. Ilyen az ember

Ami pénzbe kerül, azt szívesebben kapjuk meg úgy, ha nem kell érte fizetni. Ezen nincs mit szépíteni, ha két Google kereséssel spórolhatunk magunknak többtízezer forintot, akkor így fogjuk beszerezni a tartalmakat, ezt el kell fogadnunk.

2. Emberi és digitális memória konvergenciája

Jelenleg csupán a platform különbözteti meg azt, hogy az egyes képernyőn látható digitális tartalmakat az agyunkban, vagy külön adattárolón tároljuk. Az ezek közötti átjárás egy interfész, illetve idő kérdése. Tíz, tizenöt év múlva majd fül- és szemadót fizetünk,vagy a hallott zeneszámok fütyülése után fizetünk az Artisjusnak?

3. Sok lúd disznót győz

Miután nagyon sokan szereznek be így tartalmakat, ezért a szankcionálás azon túl, hogy népszerű szolgáltatások tiltakozóakcióiba, leállásokba kerülhet, bizony komolyabb cyberhadseregek ellenszenvét is kivívhatja. Lásd például a heti Anonymous támadásokat.

4. Nem állhat minden ember mellett egy másik ellenőrizni

Egyáltalán nem hatékony az, hogy emberek, szakértők, ellenőrök ezreit foglalkoztassa az állam, vagy bármilyen szerv annak érdekében, hogy ellenőrizzen gépeket, hálózatokat, cégeket, szoftvereket. Kiváltképp, mert akár legális, akár illegális tartalmakról legyen is szó, minden digitális kontent – legyen az zene, videó, kép, szoftver – valamiféleképpen inspirálja a fogyasztóját, használóját, melynek következtében ha nem is közvetetten, de közvetve új szellemi termékek láthatnak napvilágot. Ez pedig evolúciós cél.

5. A hosszútávú megoldás

Minden jel arra mutat, hogy a megoldás nagyon hasonló lesz, mint az olyan alapvető fogyasztási termékeknél, mint az alkohol, vagy a benzin: ahogyan ezek árába is beépítenek egyes adókat, úgy a megoldást az internet árak arányos növelése jelentheti: a letöltés mennyiségeként, illetve forrásonként differenciálva lesz majd újrastrukturálva a modell, melyben mindenki kicsit többet fizet a letöltésért, ellenben a disztribúcióért – tehát mondjuk egy seed-elésért – share-t kap. Ezáltal szerepet játszik az adott tartalom terjesztésében is, illetve más tartalmak fogyasztásáért burkoltan, de állandó jelleggel fizet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom