Connect with us

Kinyírták a MegaUpload-ot

fbi_warning

Dotkom

Kinyírták a MegaUpload-ot

Tegnap este a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) bezáratta a MegaUpload-ot, mely a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldala volt.

Ezzel egyidőben az új-zélandi hatóságok amerikai kollégáik kérésére letartóztatták a weboldalat üzemeltető Kim Dotcom-ot és három társát. Másik két résztvevőt, akiket szintén azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a szerzői jogok folyamatos semmibevételében és illegális tartalmak közlésében, szabadlábon védekezhet. Egyelőre.
Az AP hírügynökség szerint  a nagy leállítás előtt még megjelent egy üzenet az oldalon, ami túlzónak találja az ellenük folyó procedúrát és elutasítják, hogy a MegaUpload-ot csupán az illegális tartalmak megosztására használnák, mi több, a legtöbb feltöltött tartalom teljesen legális. Az amerikai hatóságok ezt nem így gondolták, így tegnap este végleg lekapcsolták a MegaUpload-ot.
 Mi is az a MegaUpload?
A hivatalos verzió szerint egy internetes tárhelyszolgáltatásként indult a vállalkozás, melyre bárki bármilyen tartalmat feltölthetet és azt bárkivel meg is oszthatta. Persze mindenki egyből rákattant és ez azt eredményezte, hogy rövid időn belül ellepte az oldalt az illegális tartalom, legyen szó játékról, filmről, zenéről, könyvről vagy szoftverről. Többfajta feltöltési és letöltési modellje is volt az oldalnak, természetesen az alapszolgáltatás ingyenes volt, de ez lassú sávszélességet adott csak, így aki gyorsan szeretett volna valamihez hozzájutni, annak már fizetnie kellett a prémium szolgáltatásért. A cégnek pedig főként a prémiumelőfizetésekből és az oldalon elhelyezett reklámfelületekből származott a pénze.

Mire számíthatnak Dotcom-ék?
Ha bűnösnek találják az üzemeltetőket illegális tartalmak megosztásáért, akár 5 év börtönt is kaphatnak (plusz a rnegeteg pénz, amit még a kiadók kiszednek belőlük, ne feledjük, pár MP3 mennyibe kerül), de úgy néz ki, hogy az egyik vádpont szerint pénzmosást is követtek el, ami viszont 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az Államokban.
A gyors válasz
Az Anonymus nevű hekkercsapat pedig gyorsan reagált, ugyanis egyszerűen feltörték 10 amerikai kormányzati honlapot, köztük az igazságügyi minisztériumét és az FBI-ét is. Itt nem álltak meg, ugyanis szintén megtámadták a Warner Music, az Universal Music, az EMI, a RIAA és az MPAA honlapjait is. Van amelyik már helyre tudott állni, de a RIAA honlapja  még mindig elérhetetlen.

Told a cuccot és a társai
Itthon vígan üzemelnek a megosztóoldalak, bár nem kimondottan a közösségi megosztásra tervezték meg őket és a túl nagy fájlok elküldése is minimum emailcímhez vannak kötve. Tulajdonképpen követhetetlen, ha valaki például egy 100 megás pps-t tölt fel, mely visszanevezve valójában egy tömörített RAR fájl, és egy komplett zenei albumot rejt magában. Halottunk már olyanról, hogy valaki a Windows XP telepítő ISO-ját például csont nélkül átküldte a barátnőjének a mammutmail küldőrendszerén, egy kis trükköt alkalmazva, gyakorlatilag átnevezve (dragamnak.mpg).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom