Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új közvilágítás Komlón

Dotkom

Új közvilágítás Komlón

Ezernél is több lámpatest cseréjét hajtotta végre komló városa.

Komló Város Önkormányzata az energiatudatosság jegyében cselekedett, amikor a testület arról döntött, hogy a város közvilágítását új alapokra helyezi. Olyan megoldást kerestek, amely a meglévő, elavult berendezések helyett, korszerűbb, modern technológiát alkalmaz, így javítja a lakóközösség komfortérzetét és jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé. Szempont volt, hogy a beruházás ne terhelje plusz költségekkel a települést.

Első lépésként az Önkormányzat tárgyalásokat folytatott az E.ON-nal a versenypiaci energiaellátás feltételeiről, melynek eredményeként a Város megtakarítást tudott elérni, melyet a tervezett korszerűsítési beruházás egy részére tudott fordítani.

Második lépésként az önkormányzat több céget felkért, hogy tegyenek javaslatot a lehetséges technológiai megoldásokra, becsüljék meg egy esetleges rekonstrukció költségeit, és vizsgálják meg annak finanszírozhatóságát. A korszerűsítés I. ütemét jelentő lámpatest cserével szemben a következők voltak a főbb elvárások:

1.) A városban található 859 db higanygőz fényforrású lámpatest kiválltása mindenképpen történjen meg, mert ezek a berendezések a legpazarlóbbak és legelavultabbak. Nagy a villamos energia fogyasztásuk és hatalmas a fentartási költségük, valamint a vonatkozó EU-s direktívák is előírják a cseréjüket.

2.) Ezen felül 182 db elavult, 35W-os nagynyomású nátrium fényforrású lámpatest cseréje halaszthatatlan, mert megbízhatatlanságuk miatt drága a karbantrtásuk, ráadásul több helyen olyan útszakaszokat világítanak meg, ahol a beépített teljesítményt növelni kell, a megfelelő megvilágítási szint eléréséhez

3.) A beépítésre kerülő lámpatestek a legkorszerűbb technológiát képviseljék, amihez illeszthető lesz a később megvalósulásra kerülő 2. ütemben végrehajtandó, még megmaradt 1197 db lámpatest cseréje.

A terveket a VILLPLAN Kft. a megrendelő igényei szerint elkészítette és engedélyeztette. A kivitelezési munkát – közbeszerzési eljárás keretein belül – a GREP Zrt., az E.ON Energiahatékonysági Program hivatalos partnere nyerte el. A beruházás bruttó értéke 93.075.000 Ft, melyet a város 5 év alatt, havi egyenlő részletben fizet meg a GREP Zrt-nek. Erre az energia megtakarításból, és az üzemeltetési költségek csökkenéséből keletkező mintegy 24 millió Ft-os éves megtakarítás nyújt fedezetet.

A GREP Zrt. a kivitelezésben partnercégeire, az E.ON csoport tagjára, az EH-SZER Kft-re és a SIMO-VILL Kft-re támaszkodott, lámpatest beszállítónak pedig a Tungsram-Schréder Zrt-t választotta. A kivitelezési munka során beépítésre került 836 db LED- fényforrással szerelt modern és energiatakarékos ARESA LED típusú lámpatest, amely magyar mérnökök által fejlesztett technológiát alkalmaz, és a vállalat pilisszentiváni gyárában, speciális gyártási körülmények között készül. Ezek a lámpák a lakóövezeti utcák megvilágítását biztosítják. Ezenfelül felszerelésre került 212 db, Cosmopolis fémhalogén fényforrással szerelt ugyancsak hazai gyártású energiatakarékos EVOLO2 lámpatest, amelyek a gyűjtő utak és a gyalogátkelőhelyek megvilágítását biztosítják.

A projekt pozitív hatásai miatt, a város már most megkezdi a II. ütem előkészítését, amely hasonló megtakarítási lehetőségeket rejthet magában.

Bízunk benne, hogy sok település követi majd Komló úttörő példáját, ahol a teljes lámpatestállomány 47%-ának – túlnyomó többségében higany és nátriumlámpák – cseréjével, a cserélt állományra vetítve 69%-os energia megtakarítást értek el, ami 273.240 kWh fogyasztás csökkenést eredményezett, és ezzel az éves CO2 kibocsátás is sikerült 150.282 kg–mal csökkenteni.

Az E.ON Energiahatékonysági Programjának célja, hogy Magyarország közvilágítása energia- és költséghatékonyan működjön, a programban résztvevő szakmai partnerek ebben támogatják az önkormányzatokat. Mivel az Önkormányzatok számára kifejezetten nehéz fejlesztési forrásokat elkülöníteni, az E.ON olyan konstrukciót dolgozott ki az energiahatékony közvilágítás megvalósítására, amelyhez nem szükséges önerőt előre befizetni. A beruházás a gazdaságosabb energiafelhasználásból származó megtakarításból fedezhető. A fejlesztés eredményeképpen a közvilágítás üzemeltetése kiszámíthatóbbá, olcsóbbá és környezetbaráttá válik. A kedvező hatások pedig azonnal jelentkeznek: a konstrukció biztosítja, hogy az Önkormányzatok költségei már a korszerűsítés utáni hónaptól csökkennek.

A PROJEKT FŐBB JELLEMZŐI:
Megrendelő: Komló Város Önkormányzata
Tervező: VILLPLAN Kft., Kempf Géza
Kivitelező: Green Public Lighting Zrt., EH-SZER Kft., Simó Villamossági Kft.
Energia szállító: E.ON Energiaszolgáltató Kft.
Lámpatest szállító: Tungsram-Schréder Zrt.
Beruházás bruttó költség: 93.075.000 Ft.

Beépítésre került berendezések, eszközök:
– 204 db Evolo2 45 W Cosmopolis fényforrással
– 8 db Evolo2 90 W Cosmopolis fényforrással
– 481 db 21 W AresaLED Lensoflex®
– 355 db 29 W AresaLED Lensoflex®
– 1031 db acél lámpakar

Projekt energetikai jellemzői:
– Korszerűsítés előtti beépített teljesítmény ( cserélt állományra vonatkozóan): 98,6 kW
– Korszerűsítés utáni beépített teljesítmény ( cserélt állományra vonatkozóan): 30,42 kW



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés