Connect with us

Hirdetés

technokrata

Terjed a digitális földfelszíni tévézés

Dotkom

Terjed a digitális földfelszíni tévézés

A földfelszíni adást a háztartások 21 százaléka veszi igénybe, ezen belül 260 ezer háztartás az ingyenes MindigTv digitális szolgáltatását használja – mérte le az Ipsos.

A csaknem 3,8 millió magyarországi háztartás közül körülbelül 3,2 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó mintegy 600 ezer háztartásban a tető- vagy  szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

Az Ipsosnak a digitális földfelszíni televízió sugárzásról (DVB-T) készített kutatásából kiderül az is, hogy a háztartások 70 százalékában hallottak már a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásról, de az analóg sugárzás lekapcsolásának időpontjával kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Ugyanakkor a tippelők leggyakrabban 2012-t jelölték meg a lekapcsolás várható évének. A kétezer háztartás megkérdezésével végzett kutatás szerint a MindigTV szolgáltatást igénybe vevők kétharmada korábban más fizetős tévészolgáltatást is vásárolt. Az ingyenes földfelszíni digitális MindigTv márka ismertsége 83 százalék, míg a fizetős MindigTV Extra szolgáltatásé 58 százalék a háztartások körében. A technológiát vizsgálva az Ipsos szerint jól látható, hogy a tévékészülékek folyamatos cseréjével a dekóder használata fokozatosan visszaszorulóban van: ezt a DVB-T szolgáltatást igénybe vevő háztartások 61 százaléka használja, míg az integrált tévékészülékkel rendelkező háztartások aránya 29 százalék. A földfelszíni sugárzást szolgáltató Antenna Hungária (AH) novemberi adatai szerint a MinDig TV csatornákat több mint 300.000 háztartás nézi, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatásnak több mint 42.000 előfizetője van. A társaság a tavalyi év végétől már 50 digitális adóval sugározza a digitális földfelszíni adásokat, s ezzel a lakossági lefedettség a közszolgálati műsorokat illetően meghaladja a 98 százalékot.

A november második felében közölt adatok szerint a hét ingyenes digitális televízió- és négy rádiócsatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható MinDig TV szolgáltatás az összes háztartás körülbelül 35 százalékát éri el. Mintegy 550-570 ezer háztartás még analóg módon nézi a földfelszíni adásokat. Ezeknek a háztartásoknak akkorra kell átállniuk a digitális adásra megfelelő tv-készülékek, illetve dekóderek vásárlásával, amikor az analóg adást lekapcsolják. Ennek konkrét időpontja azonban egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés