Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tartalék vonalat, de milyet?

Dotkom

Tartalék vonalat, de milyet?

Hétköznapjaink részévé vált az állandó internethasználat, de ahogy bekövetkezhet egy csőtörés, vagy áramszünet, ugyanúgy előfordulhat, hogy kiesik az internetkapcsolat is.

Egy komoly vállalat nem engedheti meg az internet kiesésének a kockázatát. Ha például egy online pénzügyi tranzakció – átutalás, vásárlás – közepén, esetleg internet alapú telefonálás, vagy azonnali üzleti kommunikáció közben szakad meg a kapcsolat a világhálóval, komoly gondokat okozhat a cég üzleti folyamataiban.

„Rohamosan terjednek a web alapú üzleti alkalmazások, a csoportmunkát támogató rendszerek. Mind több cég tárolja adatait számítástechnikai felhőben, s egyre többen vannak azok a vállalkozások is, amelyek szoftvervásárlás helyett inkább online alkalmazásszolgáltatásra alapozzák az irodai munkát. Nyilvánvaló: ezekben az esetekben az internetelérés folyamatossága életbevágó. Egy esetleges leállás lebénítja a céget, adatvesztéshez vezethet, az ügyfelek körében súlyos presztízsveszteséggel járhat” – figyelmeztet Strelisky Ádám, az ACE Telecom ügyvezetője.

Természetesen ezt a kockázatot nem kell vállalnia egyetlen vállalatnak sem, hiszen már adott rá a megoldás: tartalék (back-up) internet-hozzáférést kell készenlétben tartani. Ha az alapszolgáltatás leáll, a rendszer automatikusan átkapcsolhat a másik csatornára. Lehet ez a tartalék alacsonyabb sebességű is – a lényeg az, hogy „rés” ne legyen vonalban.

Általános tévhit azonban a vállalatok körében, hogy a tartalék vonalat egy második internet szolgáltatótól kell igényelni. Jellemző, hogy több szolgáltató gyakran ugyanazon infrastruktúrán keresztül szállítja a sávszélességet egy adott földrajzi területre, így a fővonal kiesése a másik szolgáltató számára is gondot jelenthet a tartalék vonal biztosításában. A megfelelő back-up vonal titka, hogy az alap internet szolgáltatástól különböző technológiára épüljön: ha például föld alatt jön a fő irány (optikai szálon vagy rézkábelen) akkor mikrohullámú tartalékvonal igénylése javasolt. Mindez érvényes fordított esetben is: ha normál esetben mikrohullámú kapcsolaton keresztül csatlakozunk a világhálóra, akkor tartalék internetnek vezetékes előfizetést válasszunk. Előfordulhat olyan megoldás is, amikor mindkét vonal föld alatti, vagy vezeték nélküli technológiára épül, ebben az esetben fontos, hogy a két vonal ne egy nyomvonalon, gerinchálózaton haladjon.

Az ACE Telecom vállalati ügyfeleinek javasolja egy tartalék vonal üzembe helyezését, még akkor is, ha kimagasló rendelkezésre állású bérelt vonal a főcsatorna. Az ügyfelek a Service Level 2 elnevezésű kiegészítő szolgáltatás megrendelésével javíthatják hozzáférésük megbízhatóságát, rendelkezésre állását. A szolgáltatás a router és tűzfal beállítások mellett az eszköz, távoli felügyeletét és egy kiegészítő kapcsolatot is tartalmaz mely kapcsolat más technológián vagy a fő iránytól eltérő útvonalon biztosítja a folytonosságot. A router a fő összeköttetés kiesése esetén azonnal aktiválja a tartalékvonalat, ezáltal biztosítja a folyamatos csatlakozást a világhálóra. Külön vonzerőt jelenthet, hogy az ACE Telecom megoldásával a back-upra való átkapcsoláskor az alapszolgáltatásnál használt IP címek változatlanok maradnak.

„Az IP címek megőrzését szabványos technológiák speciális alkalmazásával biztosítjuk, így back-upra váltáskor is elérhetők maradnak a címhez kötött eszközök, a tartalék internet beállítása egyszerű és csak minimális többletráfordítást igényel, ám segítségével komoly károk előzhetők meg” – tette hozzá Strelisky Ádám.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés