Connect with us

technokrata

Nincs több rizikó: otthon is lehet nyomtatni vonatjegyet

15

Dotkom

Nincs több rizikó: otthon is lehet nyomtatni vonatjegyet

November közepétől már nemcsak a nagyobb állomásokon található automatáknál, hanem bárhol ki lehet nyomtatni a MÁV-START-nál interneten vásárolt belföldi vasúti menetjegyet.

Tapasztalatuk szerint november 14-től egy hét alatt belföldi járataikra 20 ezer menetjegyet vásároltak interneten, és ennek 7-8 százalékát már otthon nyomtatták ki. A fejlesztés beruházási költsége 52 millió forint, ebbe bele tartozik az informatikai megoldás kifejlesztése, illetve a jegyellenőrzéshez szükséges 1.450 okostelefon beszerzése.

Kővári Zsolt elmondta, hogy a MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét. Azóta a szolgáltatást egyre többen választják, jelenleg 40 ezer aktív felhasználójuk van, és 1 millió jegyet vásároltak online. Céljuk, hogy a következő időszakban az interneten vásárolt menetjegyek arányát a jelenleg 2,5-3 százalékról 15 százalékra növeljék – mondta a vezérigazgató. Beszélt arról is, hogy fokozatosan fejlesztik a jegyértékesítési rendszert. A MÁV-START nemzetközi járataira azt követően lehet kiterjeszteni az interneten vásárolt jegyek otthoni nyomtatását, ha a külföldi vasúttársaságok az ellenőrzés technikai kérdésében megegyeznek.

A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthoni nyomtatású belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás előtt már akár 60 nappal meg lehet vásárolni. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott jegyek – az európai vasutak gyakorlatát követve – egy adott napra, és meghatározott vonatra érvényesek, névre szólóak és nem átruházhatók. A menetjegyet A/4-es méretű fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja. A vonalkódot okostelefonon olvassa le és érvényesíti a jegyet a kalauz a vonat fedélzetén. Az otthon nyomtatott jegyek a MÁV és a GYSEV vonalain egyaránt érvényesek.Amennyiben az utas nem használja fel az otthon nyomtatott menetjegyét, akkor csak az online vásárlási felületen kezdeményezheti a visszatérítést legkésőbb a vonat indulás előtt egy órával – közölte a MÁV-START Zrt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák