Connect with us

technokrata

Nyílt nap a Magyar Tudományos Akadémián

IBpAuJ

Dotkom

Nyílt nap a Magyar Tudományos Akadémián

Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete elsősorban a középiskolásokat várja a jeles napon.

Mikrochip, grafén és türkizkék lepkeszárnyak is terítéken lesznek azon a nyílt napon, amelyre idén is elsősorban a középiskolásokat invitálja a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA), 2011. november 18-án. A kapunyitás célja, hogy a diákok közvetlenül betekinthessenek a tudományos kísérletekbe, és így a fiatal generáció közelebbről megláthassa a kísérletes műszaki- és természettudományok szépségét.

A közeljövő legnagyobb társadalmi feladatait, mint amilyen a megfizethető energia, az elöregedő társadalom orvosi ellátása, vagy éppen a környezetszennyezés kérdései, várhatóan csak a természettudományok segítségével leszünk képesek megoldani, ugyanakkor ezek megbecsültsége Magyarországon ma rendkívül alacsony. Az MTA MFA ezért tudományos szórakoztató előadások és laborlátogatások keretében igyekszik a fiatalok figyelmét a természettudományokra irányítani. Az előadások között mindenki megtalálhatja a kedvére valót: szó lesz a gépi látás és az orvosi képfeldolgozás rejtelmeiről, a napelemek működéséről, de az is kiderül majd, mi köze van a lepkéknek a kristályfizikához. Az idén megrendezett nyílt napon többek között a mikro- és nanotechnológia rejtelmeivel, az anyagok láthatóvá tételének módszereivel, megmunkálásával, változatos felhasználásával foglalkoznak majd.

A 2011-es felsőoktatási felvételi eredmények alapján világosan látszik, hogy a tavalyi évhez képest a természettudományi szakok iránt nőtt az érdeklődés, de az első három legkedveltebb szak közé még mindig nem kerültek be. Célunk, hogy ezt a javuló tendenciát tovább támogassuk, és szélesebb körben ismertessük meg a középiskolásokkal a tudományok szépségét.” – fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója. A nyílt napon a látogatók eredeti környezetben szemlélhetik meg, hol és hogyan is zajlanak a kutatások, milyen műszerekkel dolgoznak a kutatók és valójában mire használhatók a fejlesztések.

 A kutatóintézet a Nyílt napra 2011. november 18-án reggel 8-tól várja az érdeklődőket a KFKI telephelyen az MFA Tanácstermében (XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 29-33., 26. épület, 1. em.). A részletek itt olvashatóak. A telephelyre mindenki beléphet, aki elmúlt 14 éves és érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel tudja magát igazolni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle