Connect with us

Itt a Mac-et fertőző vírus

funny xp pc walls funny virus wall

Dotkom

Itt a Mac-et fertőző vírus

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyen az ott szereplő kártevők felelősek az összes fertőzés majd 22%-áért.

Lassan, de biztosan elindult a rendkívül veszélyes Conficker féreg háttérbe szorulása, pillanatnyilag ez csak egy kisebb elmozdulást, a második helyről a harmadikra való lecsúszást jelenti. A Conficker helyét a Win32/Dorkbot vírus foglalta el, amely cserélhető adathordozók segítségével terjed, és hátsó ajtó komponense segítségével képes távolról átvenni az irányítást a fertőzött számítógép felett.

Értetlenül állnak a szakemberek az Autorun elsősége előtt, a vírus ugyanis hetedik hónapja vezeti a listát. Miután februári célzott frissítésével végre a Microsoft is megpróbált hatékonyan segíteni a helyzeten, immár a felhasználókon múlik a vírus megállítása, hiszen ha idejében frissítenek, azzal megakadályozzák az Autorun terjedését. Sajnos, a kártevő készítők is igyekeznek minél jobban és minél tovább kiaknázni az Autorun vírussal kapcsolatos lehetőségeket, aminek ékes bizonyítéka, hogy nem csak a korábbi Conficker féreg, hanem a hírhedt Zeus botnet egyik fertőzési rutinja is ezt a sebezhetőséget igyekszik kihasználni.

Viszonylag nagyot rukkolt előre a korábbi hetedik helyezett HTML/ScrInject trójai, amely ezúttal az előkelő negyedik helyre került az ESET vírusstatisztikájában. Fertőzése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a gép böngészőjében, és hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, melyen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Az ESET október havi hónapzáró összefoglalójából megtudhatjuk, hogy az ESET víruslaboratórium kutatói felfigyeltek egy új OS X-es kártevőre. A Tsunami nevű IRC csatornán át vezérelhető backdoor egy 2002-es, tehát egy kilenc évvel korábbi Linuxos kártevő átírásából, portolásából keletkezett, és a Macintosh gépeket támadja meg. A megfertőzött gépekről azután távoli DDoS támadások indíthatók. A kutatók szerint a MAC felhasználóknak szerencsére még nem kell aggódniuk, a trójai program fertőzése egyelőre nem jelent átfogó veszélyt, inkább csak az OS X platform kóstolgatása, tesztelése zajlik a háttérben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom