Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat a netről, mint nő!

Dotkom

Kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat a netről, mint nő!

Az emberek 89%-a nem ítéli el a tv sorozatok illegális letöltését.

Az AXN az elmúlt években erőteljes hangsúlyt fektetett az online platformok fejlesztésére. Az AXN Player – azaz a csatorna ingyenes videómegosztó szolgáltatása – sok esetben megismétli, vagy elérhetővé teszi a tv-ben látott epizódokat. Mindemellett egyre többször fordul elő, hogy egy-egy kiváló széria az interneten mutatkozik be először, vagy csak az AXN Playerben elérhető. Erre jó példa „A gyónás” című sorozat, amelynek miniepizódjai először kizárólag az AXN Playerben voltak láthatóak. A kifejezetten a netre készült sorozat epizódok egyébként szeptemberben a legnézettebb tartalmakká váltak. Ugyanakkor az internetes tartalmakat szolgáltatók egyik legnagyobb dilemmája, hogy a sorozatnézők sokszor választják az illegális letöltést akkor is, ha azok ingyen megnézhetők a weben. Ennek nyomán az AXN a Kutatócentrummal közösen villámkutatást végzett az internetező felnőttek körében, amelyben sorozatnézési szokásaikat, illetve az illegális letöltésekkel kapcsolatos attitűdjeiket vizsgálták.

Bár a sorozatnézők 89%-a még nézi a televíziót, addig 10 megkérdezettből négyen már az interneten is követik sorozataikat. A DVD és Blu-ray lemezek elterjedtsége viszont elég alacsony, a sorozatnézők csupán 5%-a választja ezt a formát. A különböző korosztályokat összehasonlítva jól látszik, hogy a fiatalok egyre inkább előnyben részesítik a világhálót. A 18-29 évesek körében a legelterjedtebb az illegális fájlcserélők használata (43%), de közel egyharmaduk az ingyenes tartalmat kínáló televíziós videómegosztó portálokat is gyakran látogatja.

Az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken azok száma, akik az internetet használják sorozataik forrásául. Míg a harmincasok közül minden ötödik sorozatnéző látogatja az illegális fájlcserélőket, addig a 40-54 évesek körében ez az arány már csak 9%. Érdekes eredményeket hozott a kutatás a nemek tekintetében is: általában a nők jóval nagyobb arányban néznek sorozatokat, mint a férfiak, ugyanakkor négyötödük inkább a televíziót választja.A tv-csatornák által üzemeltetett ingyenes tartalmakat a két nem tagjai egyenlő arányban nézik, ugyanakkor kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat az internetről, mint nő.

A kutatásban vizsgálták az illegális letöltésekkel kapcsolatos nézői attitűdöket is. Figyelemreméltó eredmény, hogy a válaszadók többsége (89%) egyáltalán nem ítéli el az illegális letöltéseket, ráadásul minden negyedik válaszadó úgy véli, hogy ma már olyan sokan töltenek le sorozatokat az internetről jogtalanul, hogy ezt a folyamatot nem lehet meggátolni. 18%-uk még azt is hozzátette, hogy az ingyenes internetes sorozatterjesztésé a jövő, így a sorozatkészítőknek és a színészeknek más módon kell majd bevételhez jutniuk. Jól látszik, hogy a fiatal korosztály jóval elfogadóbb az illegális letöltésekkel kapcsolatban, mint az idősebbek. Az internetes tartalmakat ingyen kínáló csatornák számára azonban bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 45%-a úgy véli, hogy fölösleges illegálisan letöltögetni, ha ugyanaz a sorozat elérhető ingyenesen a tv-csatornákon vagy azok internetes oldalain.

A kutatás válaszaiból arra következtethetünk, hogy az internet egyre nagyobb teret hódít a sorozatnézők körében is, ráadásul az emberek nagy része inkább legálisan kívánja elérni a sorozatokat, így a különleges sorozatok internetes premierje egyre inkább indokolttá válik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés