Connect with us

technokrata

Butít a számítógépes játék?

playing-video-games

Dotkom

Butít a számítógépes játék?

A gyerekek agya károsodhat a számítógépes játékoktól, akár el is butulhatnak átmenetileg.

Susan Greenfield bárónő, brit neurológus elmondta, hogy fiatalok millióinál okozhat gondokat az online játékkal és szörföléssel eltöltött idő. Egy dorseti konferencia résztvevőinek árulta el, hogy a technológiához való egészségtelen kötődés gátolhatja az agyban létrejövő kapcsolatokat, vagyis szó szerint elveszi a gyerekek eszét. A felnövekvő nemzedék évente nagyjából 2000 órát tölt a monitorok előtt, ennek egészségügyi következményeiről pedig széles körű vita zajlik.

Greenfield bárónő, a világ legrégebbi független kutatótestületének, a Királyi Intézetnek korábbi igazgatója megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a számítógépes játékok és online keresgélés veszélyeire a Sherbourne-i Lányiskola 2,5 millió fontos (850 millió forint) tudományos központjának megnyitóján. Habár azt elismerte, hogy néhány módszer fejlesztheti a kreativitást, a bárónő beszédében kihangsúlyozta, hogy az összhatás sajnos negatív. „A képernyő-technológia magas ingerszintet idéz elő, mely aktiválja az agy szunnyadó függőségét. Ennek eredményeképp tovább nő a számítógép előtt töltött idő” – mondta.
A bárónő szerint az agy átmeneti károsodást szenvedhet az erős szenzoros tartalmú cselekvések miatt, ami valóban „észvesztő” hatású. „Akár tartósan is inaktiválódhat a degeneráció miatt” – tette hozzá a szakember. Az elbutulás mellett jelentkezhet figyelemzavar, és nyughatatlanság is. Nem hivatkozott azonban semmilyen kutatásra, mely összefüggésbe hozta a képernyő előtt töltött időtaz agykárosodással. Mark Griffiths pszichológus professzor a nottinghami Trent Egyetemről elmondta, tudomása szerint nincs tudományos bizonyíték erre az összefüggésre. „Ha valami képes segíteni a gyermekeket a tanulásban az által, hogy leköti a figyelmüket, akkor az a számítógép. Akad bizonyíték rá, hogy az extrém mértékű videojáték függőséget okozhat, különösen olyan játékok esetén, melyek nem érnek véget, így akár folyamatosan minden idejét előtte tölti a gyerek.” – magyarázta.
 A bárónő azt is felvetette, hogy sokan már csak internetes oldalakon, például a Facebookon élik életüket. „Mit is árul el az identitásukról az, ha mások véleménye által határozzák meg önmagukat? Ki kell néha mozdulni, fára mászni, mezítláb gázolni a fűbe, vagy belehemperedni” – mondta a brit ideggyógyász.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle