Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult a Kisalföldi Tudástár

Dotkom

Elindult a Kisalföldi Tudástár

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál.

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felülete. A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban helyet kaptak a helyismereti anyagok és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket.

 

A fejlesztést európai uniós támogatással 18 hónap alatt valósította meg a három bibliotéka: a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a csornai művelődési központ és könyvtár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet határ menti terület-fejlesztési szakkönyvtára – mondta Horváth József, a Kisfaludy könyvtár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón kedden.

A három bibliotéka összesen 77,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A projekt fő célja volt, hogy az eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományt egy közös portálról hozzáférhetővé tegye.

A tudástárban található a konzorcium szakkönyvtárainak közös katalógusa, amelyhez más, a megyében működő könyvtár is csatlakozhat. Az online katalógusnak külön helyismereti nézete van, amelyen belül a megyével kapcsolatos dokumentumok között keres a program. A helyismereti szűrés egyedi megoldás – hangsúlyozta Mennyeiné Várszegi Judit projektvezető.

A Győr megyei Wikiről a szakember elmondta, hogy a térség településeiről, a községek nevezetességeiről, jeles személyiségeiről, kulturális hagyományairól speciális információkat szolgáltat.

A portálon vetélkedőszoftver is működik, amelyet már teszteltek a nemrégiben lezajlott többfordulós, Liszt Ferenc és kora című online vetélkedőn.

A kották, hangoskönyvek, videokazetták, DVD-k, kutatási jelentések, valamint a megyei önkormányzati újságok cikkeinek adatai már tartalmuk szerint is visszakereshetők az online katalógusban.

A portál adatbázisa folyamatosan bővül és hozzájárul a könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevők gyors és biztonságos tájékozódásához. A tudástár tartalmához bárki ingyen hozzáférhet, mindössze regisztrálnia kell. A portál elérési címe:

http://kitud.kkmk.hu.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés