Connect with us

A Google úgy működik, mint az autisták agya

google(1)

Dotkom

A Google úgy működik, mint az autisták agya

Vajon mi rejtőzik az autizmus enigmája mögött?

Dr. John Skoyles teóriája szerint összefüggés mutatható ki az internetes keresőprogramok működése, mint például a Google és az autizmussal élő emberek világfelfogása között.

Dr. John Skoyles, a Londoni College Egyetem kutatója az Autism Research and Treatment című tudományos szakfolyóirat szeptemberi számában megjelent tanulmányában azt írja, hogy a Google-hoz hasonló internetes keresőmotorok szinonimákat és kontextusokat feldolgozó információk használatával adják ki a kulcsszavakra a releváns találatokat. Az ilyen információk híján az autizmussal élő emberek csak szó szerinti értelemben képesek értelmezni saját magukat és környezetüket.

Az internetes keresőprogramok egyik legnagyobb problémája, hogy a beírt kulcsszavakkal csak olyan oldalakra találnak linket, amelyek valóban a keresőbe beírt szavakat, vagy kifejezéseket tartalmazzák, az olyan oldalakra pedig nem adnak ki semmiféle találatot, amelyek csak a keresett szavak szinonimáját tartalmazzák. A programozók ezt a hiányosságot úgy oldották meg, hogy bizonyos információk segítségével a konkrét kifejezéseket összekapcsolták a rejtett, vagy magasabb szintű asszociációkkal. Ennek követeztében a keresőprogramok képesek összekapcsolni a szinonimákat, és a találatok nagy része a szövegkörnyezetbe is illeszkedik. Ezt a folyamatot látens szemantikus analízisnek (LSA) nevezik.

Dr. Skoyles meglátása szerint az LSA folyamat, tehát a magasabb szintű információfeldolgozás és asszociáció hiánya jellemző az autizmussal élő emberekre is. Az emberi agy nagy mennyiségben küldi egyik specializált agyi területről a másikra az információt. Például az emlékek sem az agykéregben jönnek létre, hanem a hippocampusban feldolgozott információ az alvás során továbbítódik oda. A motoros képességek egy részét is ilyen kapcsolatalapú transzfer révén sajátíthatjuk el. A kognitív fejlődés fontos alapja az agykéreg, a bazális ganglia és a kisagy közötti kapcsolat, amelyen keresztül szabadon áramolhat az információ Az autizmussal élő emberek esetében valószínűleg az agyi területek közötti kapcsolatok hiánya okozza az elvonatkoztatás és az asszociációs képességek hiányát, mondta Dr. Skoyles.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő