Connect with us

technokrata

Feltörték a WikiLeaks-et

Dotkom

Feltörték a WikiLeaks-et

A WikiLeaks számítógépes adatbázisába történt illetéktelen behatolás eredményezte a bizalmas, de még szerkesztetlen diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülését, amiért a szervezet a vele korábban együttműködő brit napilapot teszi felelőssé.

Az internetre csütörtökön föltett 1600 szavas közleményében a WikiLeaks azt veti David Leighnek, a The Guardian újságírójának a szemére, hogy társával, Luke Hardinggal írt s idén februárban megjelent könyvében fölfedte az adatbázis jelszavát. Ez utóbbi képezi a kulcsát az archívumban található több százezer, korábban nem publikált és részben szerkesztetlen követségi távirat dekódolásának. A jelszó közzététele veszélyezteti az adatbázis biztonságát és azt a “gondos munkát, amelyet a táviratok szerkesztése és közreadása érdekében végzünk” – hangzik a WikiLeaks közleménye.
Leigh és lapja egybehangzóan tagadja a vádat. Állításuk szerint a WikiLeaks archívumában lévő adatok másolatai hozzáférhetők azinterneten.
“Ostobaság azt állítani, hogy (Leigh és Harding) könyve bármilyen módon veszélyeztetné a biztonságot” – közölte a The Guardian szerkesztősége. A nevezett könyvben szerepel ugyan egy jelszó, ám “nekünk azt mondták, hogy az csak korlátozott ideig érvényes, és néhány óra múlva törölni fogják”.
A mostani vitát megelőzően Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt vetette a csoportból tavaly kiszállt német munkatársa, Daniel Domscheit-Berg szemére, hogy megszegte kettejük megállapodását, amikor tanácsot adott újságíróknak arra vonatkozóan, hogyan férhetnek hozzá kódolt adatokhoz.
Az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztettek, hogy a szerkesztetlen diplomáciai üzenetek nyilvánosságra hozása komoly következményekkel járhat az informátorokra, aktivistákra és más, az üzenetekben megnevezett személyekre nézve.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin