Connect with us

technokrata

Az informatika a felsőoktatás sikerágazata

iPadteachers

Dotkom

Az informatika a felsőoktatás sikerágazata

Az informatika a felsőoktatás sikerágazata, ezért a felsőoktatás átalakítása során ezt a pozícióját erősíteni szeretnék – jelentette ki Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára szerdán Debrecenben.

Az informatika nem tartozik a problémás területek közé, a kétszintű – bolognai – képzés ezen a területen nem okozott gondot, a munkaerőpiac igényli mindkét szintről a végző fiatalokat – tette hozzá a szakember az Informatika a felsőoktatásban elnevezésű konferencia megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón.

Dux László elmondta, hogy az idén csaknem ötezer hallgató jelentkezett informatikai képzésre, ami az össz hallgatói létszám csaknem tíz százaléka. Az egyéb szakokon tanulók közül sokan kiegészítő szakként választották az informatikát, így arányuk még a tíz százaléknál is nagyobb – jegyezte meg.


Dux László az új felsőoktatási törvényről – amely még az idén az Országgyűlés elé kerül – elmondta, hogy visszaállítja a célorientált képzést.

A felsőoktatásban gyakorlatorientált, a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzési rendszerre van szükség – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Fábián István rektor elmondta: a Debreceni Egyetemen rendkívül sokrétű az informatikai oktatás. Példaként említette, hogy az egyetem kihelyezett tanszéket működtet az IT Hungary Magyarország Kft.-nél, amely biztos munkalehetőséget jelent a végzett hallgatóknak.
Demetrovics János akadémikus, a konferencia elnöke szerint a debreceni informatikai konferencia jó lehetőség a találkozásra és a kapcsolatfelvételre a fejlesztés, az oktatás és az alkalmazás területén dolgozó informatikusoknak.

A háromnapos tanácskozást hetedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem azzal a céllal, hogy áttekintést nyújtson a tudományterület jelenlegi helyzetéről, megvitassák a szakterület előtt álló kihívásokat, és lehetőséget biztosítsanak a tapasztalatcserére. A konferenciára a hazai felsőoktatási intézményekből 240 oktató, kutató és szakember érkezett Debrecenbe.
A konferencián a két plenáris ülés mellett fórum keretében öt informatikai kötődésű téma megvitatása, valamint az Informatikai Doktori Iskolák kerekasztalprogramjában a doktorképzés aktuális helyzetének, problémáinak, lehetőségeinek áttekintése szerepel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp