Connect with us

technokrata

Google + Motorola = mi lesz az Androiddal?

googlemoto

Dotkom

Google + Motorola = mi lesz az Androiddal?

A Google Motorola mobil üzletágának vásárlásával immáron saját mobil hardvere is van a cégóriásnak. Na de mi lesz a HTC-vel és az Androiddal?

A Google Motorola mobil üzletágának akvirálásáról szóló hírek egészen pontosan 5 évre nyúlnak vissza. Ekkor, 2006. január 9-én jelentette be a két cég az együttműködését, mely kezdetben arról szólt, hogy a jövő Motoroláin Google keresővel lehet majd keresni.

A szebb napokat is látott Motorola ekkor már egy meglehetősen izgalmas időszakon volt túl: az MPx és Q9 telefonokkal már “kipróbálta” a Microsoft operációs rendszerét, az amerikában forgalmazott E1-es telefonokon már az Apple iTunes-szal is volt megállapodásuk. Ekkor már leáldozófélben volt az anno forradalmi pengemobil őrület is, így az amerikai gyártó kénytelen volt hát beismerni: vannak, akik jobban értenek nála a mobil szoftverhez és ergonómiához.

Ez után jött az újabb őrület: mindenki a Linuxos mobil operációs rendszerre esküdött a Motorolánál, el is készültek az első hibrid Junix operációs rendszerű készülékek, melyek pont amiatt maradtak el a versenytársaktól, ami miatt a Linux is az ismertebb PC-s oprendszerektől: hiába volt jobb, kevésbé volt tetszetősebb és ergonómikusabb, mint társai.

2008-tól már folyamatosan romlottak a Motorola eredményei, a megváltást mindenki a Google mobiloktól várta, mely többé-kevésbé sikerült is: túllépte saját korlátait az amerikai gyártó és 2009 végén előrukkolt a Cliq-kel, majd 2010 elején a Milestone-nal, melyek a gyártó első Androidos mobiljainak számítottak. Ekkor, 2010. elején röppentek fel az első hírek a Google Motorola mobil üzletágának megvásárlásásáról, melyet aztán egy másfél év szerkezeti átalakítás követett, majd a tegnapi bejelentés: létrejött a mobilipar eddig látott tán legnagyobb üzlete, melynek keretein belül 12,5 milliárd dollárért megvásárolta a szoftveróriás a Motorolát.

A Google bevallottan a Motorola szabadalmaiért – melynek száma több mint 14 ezer – vásárolta meg a mobilgyártót, a kérdés csak az, ezzel a lépéssel  mennyire fogja átrendezni az amúgy is egyre inkább az szoftveróriások harcáról szóló mobilpiacot.

Az Apple mostanában köztudottan fúj a Samsungra, Európában múlt héten elérte, hogy betiltsák a szerinte iPad szabadalmakat sértő “koppintás” Galaxy Tab 10.1-et , mellyel mint kiderült félig öngólt is lőtt: az LG nem tudja leszállítani időre a megrendelt kijelző mennyiséget és ebben még szüksége lehet egymásra a két vállalatnak. Ugyanakkor az Apple a Motorola Xoomot is vizsgálja, mely immáron egyet jelent egy Apple-Google összecsapással, mellyel kapcsolatban ha a Google netán a Motorola szabadalmak és hardverek birtokában úgy döntene, hogy kisajátítja az Android operációs rendszert, úgy olyan új ellenségeket is szerezhet, mint a régi barát HTC, vagy a többi Android operációs rendszert használó mobilgyártó.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle