Connect with us

Egyre gyakoribb az internetes zaklatás

internetes_zaklata_s_jpg_2011011308372644862

Dotkom

Egyre gyakoribb az internetes zaklatás

A digitális zaklatásnak sokkal súlyosabb következményei vannak az áldozatokra nézve, mint a hagyományos szóbeli-érzelmi megfélemlítésnek.

Amerikai kutatók eredményei szerint az interneten randizó nők esetében tízből átlagosan négyen szenvedtek az elektronikus zaklatás valamely formájától és a digitális zaklatók 20 százaléka a közösségi hálózatokat használja fel az áldozatai gyötréséhez.

“A zaklatók egyre gyakrabban használják a modern technológiát célpontjaik megfigyelésére, illetve kínzására, és az internetes üldöztetés minden negyedik áldozata olyan módszerekről számol be, mint a fenyegető e-mailek, vagy az azonnali üzenetek” – hangsúlyozta Elizabeth Carll az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) éves kongresszusán tartott beszédében.

Az áldozatok feszültnek, nyugtalannak érezhetik magukat, és emellett félelmek, rémálmok kínozhatják őket, valamint étkezési és alvási nehézségek is jelentkezhetnek náluk – tette hozzá a társaság média-pszichológiai részlegének szakembere. “Saját megfigyeléseim szerint az internetes zaklatás, vagy e-mailen érkező fenyegetések miatti tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek a szemtől szembe történő szóbeli bántalmazásnál” – idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

“Az internetes kommunikáció állandó ébersége és az információkhoz való globális hozzáférés miatt az áldozatoknak nincs lehetőségük elbújni egy biztonságos helyre” – tette hozzá.

Évente mintegy 850 ezer amerikai felnőtt – főleg nő – válik internetes zaklatás célpontjává. Carll szerint a zaklatáshoz használt technológiák ugyanakkor könnyen önmaguk ellen fordíthatóak. “Képzeljünk el egy olyan mobiltelefonos szolgáltatást, amely képes megmondani, ha a zaklató éppen a közelünkben van. Egy ilyen program akár életmentő is lehet” – tette hozzá.

A rendőrségnek és a szociális szolgáltatásoknak sokkal több elektronikus módszert kellene alkalmazniuk az internetes zaklatások megállítása érdekében – hangsúlyozta a szakember.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom