Connect with us

technokrata

Visszaesőben a dokumentumkezelői piac

documents

Dotkom

Visszaesőben a dokumentumkezelői piac

A gazdasági világválság következtében, az irodai dokumentumkezelő berendezések piaca is jelentős visszaesést szenvedett el hazánkban, mind az értékesített darabszám, mind a bevétel tekintetében.

2011 első negyedévében, a három évvel azelőtt értékesített berendezésekhez képest 24%-kal kevesebb fogyott, 35%-kal kevesebb bevételt hozva a gyártók hazai képviselőinek. Az elmúlt három évet vizsgálva azonban kedvező tendenciák figyelhetők meg, ugyanis a 2009-es és a 2010-es eladási adatokat alapján megállapítható, hogy a piac lassan elindult a stabilizálódás útján. A teljes nyomtató és multifunkciós berendezések (MFP) piaca 2009 és 2010 között darabszámban 13%-kal, bevetél tekintetében pedig 0,2%-kal nőtt – ugyanannak az öt legnagyobb gyártónak a vezetésével, mint amelyek a válság előtt uralták a piacot. „A Xerox ez időszak alatt a teljes piaci részesedését 10,77%-ra növelve 26%-kal több berendezést értékesített és 15%-kal nagyobb bevételre tett szert, mint az azt megelőző évben” – mondta el Udvardi Gábor, a Xerox kereskedelmi és termékspecialistája. „A legnagyobb sikereket 2010-ben és 2011 első negyedévében egyaránt az A3 MFP szegmensben értük el: a vállalat az utóbbi egy évben a színes A3 MFP piacon 5,5%-kal, a fekete-fehéren pedig 11,6%-kal növelte részesedését, így most a piac 16,2 illetve 17,7%-át birtokolja az értékesített darabszám szerint.”

A válság kedvezőtlen hatásainak eredménye, hogy az irodai dokumentumkezelő berendezések piacának minőségét jelző nyomtató-MFP arány, illetve a fekete-fehér és színes nyomatok aránya továbbra sem tudta megközelíteni hazánkban az Európai Unióban mérhető vonatkozó átlagokat: Magyarországon továbbra is a kisebb tudású nyomtatók a kelendőbbek, illetve jellemzően továbbra is a fekete-fehérben nyomtatunk, ennek megfelelően a legnagyobb árverseny a belépő szintű fekete-fehér nyomtatók között alakult ki a gyártók között. A fentiek mellett továbbra is jellemző tendencia – elsősorban a kisebb vállalkozások, valamint a lakossági fogyasztók körében – hogy a vásárlók a legkisebb egyszeri költséggel járó megoldásokat keresik, és – az egyébként hosszú távon sokkal fontosabb – üzemeltetési költségeknek kisebb jelentőséget tulajdonítanak. „A Xerox számára a fő fókuszt azok a nagyobb hazai vállalatok, a kormányzati szektor, valamint az előrelátó kisebb vállalkozások jelentik, akik olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel hosszabb távon lehetnek eredményesek és kiemelten fontosnak tartják a környezetvédelmet” – hangsúlyozta Lipták Zalán, a Xerox Magyarország szolgáltatási üzletágának vezetője.

A Nyugat-Európában, valamint az Egyesült Államokban évek óta uralkodó dokumentumkezelési igények már itthon is egyre erőteljesebben felmerülnek, így a hazai leányvállalat középtávon ezek kielégítését tűzte ki célul. A 2010-ben szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy Magyarországon is egyértelműen növekvő igény mutatkozik a digitális dokumentumkezelési szolgáltatásokra, így a Xerox hazánkban is kamatoztatni tudja azt a tudást, amelyhez az Affiliated Computer Services (ACS) IT outsourcing vállalat 2009-es felvásárlásával jutott. Ennek megfelelően, a Xerox az ACS szakértőinek bevonásával megkezdte a hazai piac feltérképezését, az ügyféligények felmérését. Az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a dokumentumkezelés egyes területei esetén már Magyarországon is inkább a digitális adatkezelésre mutatkozik igény, mintsem a hagyományos papíralapúra. Az irodai adatkezelés esetében, az ügyfelek a nagyobb adatbiztonság, a kisebb emberi erőforrás-igény, a gyorsabb a munkafolyamatok, az elenyésző hibaszázalék, valamint további költségcsökkentő hatások miatt teszik le a voksukat a digitális adatfeldolgozás, archiválás és tárolás mellett. Ugyanakkor a hagyományos, papíralapú dokumentumkezelési piacon egyre fontosabb szerepet töltenek be hazánkban is azok a szolgáltatások – digitális archiválási megoldások, karakterfelismerő rendszerek vagy költségfigyelő alkalmazások – melyek a folyamatok hatékonyságát és a költségek optimalizálását segítik elő.

A sajtóközleményben szereplő adatok az IDC negyedéves piaci jelentésén alapulnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák