Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új trend a közösségi portálgyártás

Dotkom

Új trend a közösségi portálgyártás

Állami, katonai és gazdasági cégek is kezdik az átállást a közösségi, úgynevezett Open Source, vagyis nyílt forráskódú szoftverekre. Ennek egyik élharcosa, a Liferay nemrégiben Budapesten tartott regionális szimpóziumot. A Liferay mindösszesen 6 év alatt vált Open Source Java portál projektből nagyvállalati informatikai megoldássá. 35.000 főt számláló közösségükből toborozták a cég munkatársainak jelentős részét.

A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung a konferencián hangsúlyozta, a nyílt forráskódra alapozott szoftverfejlesztés költséghatékony módja a fejlődésnek: “A nyílt forráskódú megoldás valószínűleg a legjobb módja a fejlesztésnek. Felgyorsul a folyamat, hiszen a szoftvert annyi ember használja, amennyi csak akarja, mindannyian különbözőképp, különböző célra, így ők sokkal gyorsabban képesek új fejlesztéseket építeni a rendszerbe, mintha csak egy szűk, belső körre alapoznánk.”

A budapesti Liferay szimpózium egyik legnagyobb bejelentése a Sandbox elnevezésű új Liferay segédeszközhöz kapcsolódik. A Sandbox által lehetővé válik az inline portálfejlesztés, a kódban történő változások azonnal láthatók a portálon, a háttérfolyamatokat a rendszer kezeli. A Sandbox a Java világon kívüli webdesignerek számára nyújthat segítséget ahhoz, hogy képessé váljanak a minél gyorsabb portálfejlesztésre.

A szimpóziumon kiemelték még a Liferay 6.1 EE néhány további újítását. A termék nem véletlenül az egyetlen nyílt forráskódú és független cég által tulajdonolt szoftver, mely a „Leader” kvadránsban helyezkedik el a portálrendszerek üzleti megítélésében de facto szabványnak számító Gartner-féle Magic Quadrant elemzésben. A Liferay 6.1 EE portálmegoldás által lehetővé válik a külső CMS rendszerek egységes felületen való transzparens kezelése, emellett automatizált, folyamatirányított, verziókövetett tartalom- és oldalpublikációt tesz lehetővé. További jellemző még a fejlesztés nélküli üzleti folyamatok leírása, ezekre űrlapok és egyedi riportok építése. A Liferay szoftverekkel kapcsolatban a konferencián kiemelték, hogy a nagyvállalati rendszerekhez képest ez a megoldás erőforrás kímélő, hiszen a megszokottól eltérően mindösszesen 130 MB méretű, mégis képes minden jelentős iparági szabványt támogatni.

A mindösszesen 200 fős IT cég nagyon rövid idő alatt ma már olyan cégek riválisa, mint az IBM és a Microsoft. A Liferay Inc. 2010-es növekedése magasan felülmúlja a hasonló cégek növekedési ütemét, így nem véletlen, hogy idén Európában még további szimpóziumokon lehet mélyebb ismereteket szerezni a szoftverrel kapcsolatban. A Liferay egyik alapítója, Bryan Cheung szerint a régióra a felkészült és tehetséges fejlesztők miatt is érdemes fókuszálni. Azzal kapcsolatban, hogy számukra miért fontos a közép-európai térség, a következőt nyilatkozta: “A Közép-Kelet európai régióban már van egy erős Liferay hívő közösség, azért vagyunk most itt, hogy az ő ismereteiket is elmélyítsük, emellett úgy látjuk, hogy érdemes Európában is terjeszkednünk. Nagy üzleti lehetőségeket látunk Magyarországon és a környező országokban.”

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés