Connect with us

Kínai támadás a Gmailen

1227857638695_f

Dotkom

Kínai támadás a Gmailen

A Google szerint valószínűleg Kínából támadták meg hackerek a cég több száz ügyfele – köztük magas rangú amerikai kormánytisztviselők, kínai emberjogi aktivisták és újságírók – internetes postafiókját a közelmúltban.

Az ismeretlen elkövetők – akik vélhetően a Santung (Shandong) tartománybeli Csinan (Jinan) városban lévő számítógépekről indították a támadásokat – jelszavak megszerzésével megpróbálták feltörni és nyomon követni a szóban forgó Google-ügyfelek levelezését, de a cég felfedezte és elhárította ezeket a támadásokat – közölte szerdán blogján a világ legnagyobb internetböngészési szolgáltatást nyújtó cége. A bejelentés több mint egy évvel azt követően történt, hogy a Google Kínát vádolta meg egy ellene elkövetett hackertámadással. A mostani közléssel a cég alighanem további feszültségeket kelt maga és Peking között.

“Nemrég arra lettünk figyelmesek, hogy összegyűjtenek felhasználói jelszavakat, valószínűleg adathalászati céllal. Úgy tűnik, hogy ezzel a felhasználók emailjeinek tartalmát akarták kikémlelni – olvasható a cég vállalati blogján. Az akció magánszemélyek százait érinthette, többek között magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőket, kínai politikai aktivistákat, ázsiai (főként dél-koreai) hivatalnokokat, a katonaság tagjait, valamint újságírókat.

A Google az esettel összefüggésben nem nevezte meg nyíltan a kínai kormányt, és nem tett említést az elkövetők lehetséges motivációiról sem. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az efféle, kínai eredetű támadások – mondta Bruce Scheiner, a BT telekommunikációs cég vezető biztonságpolitikai tisztviselője. Már mintegy öt éve tisztában vagyunk avval, hogy Kína jelentős kémtevékenységet folytat a világhálón – tette hozzá a szakértő.

A keresőóriás 2010 januárjában jelentette be, hogy felhagy korábbi gyakorlatával, és kínai szájtján a továbbiakban nem tiltja le azokat a tartalmakat, amelyeket a pekingi kormány elfogadhatatlannak tart. A cég azért döntött így, mert korábban illetéktelen behatolók kínai emberi jogi aktivisták levelezései után kutattak a Google szerverein.

Csinanban van a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik felderítési irodája és annak műszaki főiskolája, amelyet az amerikai hatóságok összefüggésbe hoztak a tavalyi hackertámadással.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom