Connect with us

technokrata

Diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe

mta

Dotkom

Diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe

A tudomány világának legdinamikusabban fejlődő ágazataiba, a nanotudományokba és a nanotechnológiába nyerhetnek bepillantást fiatal középiskolások Budapesten.

A reálszakok népszerűsítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) idén nyáron negyedik alkalommal rendezi meg hagyományos nyári táborát, ahová a 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok pályázhatnak. Bár a kutatóintézet a ki nem fizetett pályázati támogatási pénzek miatt az életbenmaradásért küzd, mindent megtesz azért, hogy a jövő generációjának figyelmét a piacképes tudás megszerzésére irányítsa.

A műszaki- és természettudományokra fogékony középiskolások immár negyedik alkalommal vehetnek részt az MTA MFA rendhagyó nyári tudományos táborában, amely izgalmas kísérletekkel valódi bepillantást enged az ott folyó kutatásokba. A jelentkezők közül kiválasztott mintegy 20 fiatal kap lehetőséget, hogy a nyári szünet elején, június 27. és július 1. között közreműködjön a kutatóintézet napi munkájában. Az MTA MFA sokféle témában nyújt lehetőséget az elmélyedésre, a fizika, a kémia, a biológia, a matematika és a mérnöki tudományok határterületein, legtöbbször multidiszciplináris megközelítésben. A diákokat kivétel nélkül valódi, aktuális kutatási témákba vonják be, így reális kép alakulhat ki bennük arról, hogy iskolai tanulmányaikból mi és hogyan hasznosul az életben. Kutatóintézeti munkájukat gondos szakmai (mentori) irányítás mellett végzik, ráadásul több kutatócsoporttal is kapcsolatba lépve megtapasztalhatják, hogy a modern természettudományok művelése nem egymástól elszigetelt emberek szélmalomharca, hanem valódi csapatjáték, amelyben azok jutnak gyorsabban előre, akik megtanulják felhasználni és megbecsülni a mások által elért eredményeket is. A táborba ezért nemcsak egyének, de összeszokott párok, barátok is jelentkezhetnek.

A választható tudományos témák széles körére jellemző, hogy akad közöttük tisztán elméleti jellegű kvantummechanikai, vagy éppen az evolúció számítógépes modellezésére támaszkodó feladat, de vannak olyan összetett kísérleti területek is, mint a holográfia és az ellipszometria. Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő területe, a nanotechnológiai megmunkálás is a választható területek között van, de olyan alkalmazás-közeli témákkal is találkozhatnak a diákok, mint a mikrotechnológiai-szenzorika.

„Intézetünk megfeszített erővel próbál úrrá lenni a Nemzeti Innovációs Hivatal jogelődjével, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött szerződések késedelmes kifizetéseiből adódó finanszírozási problémákon. A nehézségek ellenenére idén is saját költségvetésünkből oldjuk meg a diákok ellátását. A műszaki és természettudományok népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése az egyetlen út hazánk nemzetközi mezőnyhöz történő felzárkóztatásához.” – hangsúlyozta Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, majd hozzátette: „A korábban itt táborozott diákok az egyetemeken remekül veszik az akadályokat, sorra nyerik a hazai tanulmányi versenyeket, és szerencsére környezetüket is „megfertőzik” a tudásvággyal.”

A táborba kerülő fiatalok számára az MTA MFA biztosítja az ingyenes utazást, a szállást, és étkezést, a részvétel ugyanakkor nem automatikus. A jelentkezők közül az intézet neves szakemberei a beküldött pályázatok alapján választják ki a legrátermettebb fiatalokat. Jelentkezni fiúknak-lányoknak az egész Kárpát-medencéből lehet, a jelentkezési határidő 2011. június 06.

A jelentkezési feltételek megtalálhatók a következő honlapon: http://alag3.mfa.kfki.hu/mfa/nyariiskola/Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd