Connect with us

Diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe

mta

Dotkom

Diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe

A tudomány világának legdinamikusabban fejlődő ágazataiba, a nanotudományokba és a nanotechnológiába nyerhetnek bepillantást fiatal középiskolások Budapesten.

A reálszakok népszerűsítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) idén nyáron negyedik alkalommal rendezi meg hagyományos nyári táborát, ahová a 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok pályázhatnak. Bár a kutatóintézet a ki nem fizetett pályázati támogatási pénzek miatt az életbenmaradásért küzd, mindent megtesz azért, hogy a jövő generációjának figyelmét a piacképes tudás megszerzésére irányítsa.

A műszaki- és természettudományokra fogékony középiskolások immár negyedik alkalommal vehetnek részt az MTA MFA rendhagyó nyári tudományos táborában, amely izgalmas kísérletekkel valódi bepillantást enged az ott folyó kutatásokba. A jelentkezők közül kiválasztott mintegy 20 fiatal kap lehetőséget, hogy a nyári szünet elején, június 27. és július 1. között közreműködjön a kutatóintézet napi munkájában. Az MTA MFA sokféle témában nyújt lehetőséget az elmélyedésre, a fizika, a kémia, a biológia, a matematika és a mérnöki tudományok határterületein, legtöbbször multidiszciplináris megközelítésben. A diákokat kivétel nélkül valódi, aktuális kutatási témákba vonják be, így reális kép alakulhat ki bennük arról, hogy iskolai tanulmányaikból mi és hogyan hasznosul az életben. Kutatóintézeti munkájukat gondos szakmai (mentori) irányítás mellett végzik, ráadásul több kutatócsoporttal is kapcsolatba lépve megtapasztalhatják, hogy a modern természettudományok művelése nem egymástól elszigetelt emberek szélmalomharca, hanem valódi csapatjáték, amelyben azok jutnak gyorsabban előre, akik megtanulják felhasználni és megbecsülni a mások által elért eredményeket is. A táborba ezért nemcsak egyének, de összeszokott párok, barátok is jelentkezhetnek.

A választható tudományos témák széles körére jellemző, hogy akad közöttük tisztán elméleti jellegű kvantummechanikai, vagy éppen az evolúció számítógépes modellezésére támaszkodó feladat, de vannak olyan összetett kísérleti területek is, mint a holográfia és az ellipszometria. Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő területe, a nanotechnológiai megmunkálás is a választható területek között van, de olyan alkalmazás-közeli témákkal is találkozhatnak a diákok, mint a mikrotechnológiai-szenzorika.

„Intézetünk megfeszített erővel próbál úrrá lenni a Nemzeti Innovációs Hivatal jogelődjével, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött szerződések késedelmes kifizetéseiből adódó finanszírozási problémákon. A nehézségek ellenenére idén is saját költségvetésünkből oldjuk meg a diákok ellátását. A műszaki és természettudományok népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése az egyetlen út hazánk nemzetközi mezőnyhöz történő felzárkóztatásához.” – hangsúlyozta Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, majd hozzátette: „A korábban itt táborozott diákok az egyetemeken remekül veszik az akadályokat, sorra nyerik a hazai tanulmányi versenyeket, és szerencsére környezetüket is „megfertőzik” a tudásvággyal.”

A táborba kerülő fiatalok számára az MTA MFA biztosítja az ingyenes utazást, a szállást, és étkezést, a részvétel ugyanakkor nem automatikus. A jelentkezők közül az intézet neves szakemberei a beküldött pályázatok alapján választják ki a legrátermettebb fiatalokat. Jelentkezni fiúknak-lányoknak az egész Kárpát-medencéből lehet, a jelentkezési határidő 2011. június 06.

A jelentkezési feltételek megtalálhatók a következő honlapon: http://alag3.mfa.kfki.hu/mfa/nyariiskola/Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom