Connect with us

technokrata

Balhé van a navigációs szoftver piacon

179_1

Dotkom

Balhé van a navigációs szoftver piacon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 11 cég ellen indított eljárást, mivel egy térképszoftver értékesítése kapcsán – feltehetően – megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A GVH hétfőn eljárást indított a Hungaro Flotta Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a NAV N GO Kft., a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft., a EURONICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VÖRÖSKŐ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BRAVOTECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FŐFOTÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Speed Hungary Kft., az Extreme Digital Zrt., a METRO Kereskedelmi Kft. és az Office Depot Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
ellen. Első lépésként egyes vállalkozások székhelyén – előzetes értesítés nélküli – helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Nav N Go Kft. és a Hungaro Flotta Kft. egyes navigációs szoftver termékekre határozott időre szóló kizárólagos forgalmazói megállapodást kötött egymással. Ebben a szoftverfejlesztő arra vállal kötelezettséget, hogy egyes navigációs szoftvereit adott időszakban csupán a Hungaro Flotta Kft. részére értékesíti
tovább-eladás céljából. Piaci információk szerint hozzávetőlegesen egy évig egyes, a Nav N Go Kft. által fejlesztett navigációs szoftver típusokat kizárólag a Navon márkajelzésű termékekkel együtt lehetett megvásárolni.

A Hungaro Flotta Kft. termékeit a webáruházakban sem lehet olcsóbban megvásárolni, mint a kiskereskedelmi láncokban, szakkereskedésekben, valamint az érintett termékek fogyasztói árai egészen máshogy viselkednek, mint a konkurens termékeké. Ennek a hátterében valószínűsíthetően az áll, hogy a vállalkozások a tovább-eladási ár rögzítésében megállapodtak. E magatartás mögött elsősorban – vélelmezhetően – a Hungaro Flotta Kft., illetve kiemelt kiskereskedelmi partnerei – a többi 9 eljárás alá vont cég – állnak.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a felsorolt vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás célja a tények tisztázása és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítása. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására 6 hónap ideje van a GVH-nak, de – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd