Connect with us

Ahol több pénzre számíthatnak a nők

Female Office worker

Dotkom

Ahol több pénzre számíthatnak a nők

Az informatikai, mérnöki világban több pénzre számíthatnak a nők: a műszakin végezett nőkből rekordidő alatt lesznek vezetők.

A mérnöki, informatikai és természettudományos pálya jellemzően férfias foglalkozás nem csak Európában, de Magyarországon is: villamosmérnöki szakra például 96% körüli a fiúk jelentkezése. Az a kevés nő, aki IKT pályán képzeli el jövőjét, nagyobb megmérettetésre, de több fizetésre és gyakran vezető pozícióra is számíthat. Hazánk az egyike annak az öt uniós tagállamnak, amelyben nem történtek jelentős intézkedések a nemek közti esélyegyenlőség előmozdítására.

A következő évtizedek húzóágazatában, a természettudományos, elsősorban mérnöki, informatikai ágazatokban alig vannak nők: az EU-ban például a vezető mérnöki posztok alig 6%-át töltik be. Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint ez komoly akadályt jelent nem csak az Unió demokratikus fejlődésében, de a globális versenyképességben is. Ezért arra kéri a tagállamokat, hogy indítsanak kampányokat, hogy továbbtanulás esetén minél több nő válasszon mérnöki pályát. Magyarországon az informatika, a mérnöki tudományok, a fizika és a matematika számítanak a legférfiasabb tudományoknak.

„A munkaerőpiacon keresettek a mérnökök, informatikusok, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak. Van rá eset, hogy a nőknek többet kell bizonyítani ezekben a szakmákban, amíg elfogadják őket. Cserébe viszont gyors karrierre, és magasabb fizetésre számíthatnak.” – fogalmazott Csákvári Róbert, a Work Force Személyzeti Tanácsadó ügyvezető igazgatója. Ezt a műszakin végző hölgyek is így gondolhatják: amíg a női hallgatók a szakmájukra jellemző átlagos fizetés megadásakor mintegy 25 ezer forinttal kevesebbet adtak meg, mint a férfiak, műszaki területen a nők számítanak magasabb fizetésre.

„A hozzánk érkező hölgyek eddig kivétel nélkül jól beváltak a pályán, de informatikai, mérnöki végzettséggel, megbízható nyelvtudással és szakmai elhivatottsággal mindenkinek garantált lehet a siker. Az a tapasztalat, hogy a nők gyorsan kiemelkednek a férfias környezetben, jó kommunikációs és szervezőkészségükkel hamar koordinátori vagy vezetői pozícióba kerülhetnek, sajnos azonban hozzánk is kevés álláspályázat érkezik nőktől.” – fogalmazott Pohánka Diána, az elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkozó, világviszonylatban is kiemelkedő, több mint kétszáz fejlesztőmérnököt foglalkoztató ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. HR szakembere.

Változni látszik az úgynevezett „üvegplafon”-jelenség is, amikor egy szint után a női vezetők láthatatlan falba ütközve nem juthatnak feljebb: szakértők szerint ez a jelenség ma már legtöbbször csak a fejekben létezik, amit némi bátorsággal és önbizalommal ténylegesen le lehet küzdeni. Az utóbbi években Magyarországon is egyre jellemzőbb a legalább egy idegen nyelvet jól beszélő mérnökök és az informatikusok hiánya a munkaerőpiacon, miközben más területeken egyre nehezebb elhelyezkedni. Ezért különösen fontos lenne, hogy több nő válasszon műszaki életpályát magának.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom