Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több tucat nyomozó életét veszélyeztette egy elhagyott USB kulcs

Dotkom

Több tucat nyomozó életét veszélyeztette egy elhagyott USB kulcs

Öt év drogellenes nyomozásának a dokumentációját felejtette a bogotai repülőtéren egy brit ügynöknő. Az elhagyott USB kulcson a SOCA nevű angol drogellenes szervezet kolumbiai informátorairól és beépített ügynökeiről is voltak információk. Az anyagi kár eléri a százmillió fontot.

Az angol Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség (SOCA) Ecuadorból Kolumbiába helyezte át az egyik alkalmazottját a közelmúltban. A T. nevű ügynöknő feladata az lett volna, hogy kapcsolatot tartson az MI5 és az MI6 angol titkosszolgálatok és a DEA amerikai drogellenes szervezet ügynökeivel a dél-amerikai országban. Mielőtt T. elhagyta volna Quitót, Ecuador fővárosát, egy pendrive-ra másolta a SOCA a kokainkereskedelemmel kapcsolatos nyomozásainak az eredményeit öt évre visszamenőleg, köztük a beépített ügynökökkel és informátorokkal kapcsolatos információkat is.

A rendkívül értékes adatokat tartalmazó USB kulcsot ezután abba a retiküljébe tette, amivel felszállt a Bogotába tartó repülőgépre. Miután a gép földet ért Kolumbia fővárosában, a repülőtér tranzit buszára szállt fel és valószínűleg ezen felejtette a táskát, vagy legalábbis, mire túljutott az útlevélvizsgálaton a táska már nem volt nála.

Amikor a feletteseinek beszámolt az esetről a SOCA angol központjában pánik tört ki. Az adatvesztés ügynökök tucatjainak a halálát okozhatta volna, ha az USB kulcs kolumbiai kábítószer kereskedők kezébe kerül. Bár a brit szervezetnek még időben sikerült kimenteni az ügynökeit Kolumbiából, a The Sunday Times nevű lapnak nyilatkozó az ügyet jól ismerő forrás szerint, az eset akár százmillió font kárt is okozhatott az angol ügynökségnek, mivel le kellett állítania a folyamatban lévő akcióit.

“Évek munkájába telik kiépíteni egy hálózatot, olyan emberekből, akik hajlandóak az életüket kockáztatni, hogy információkat szerezzenek a drogkereskedelemről. Nem csak rengeteg munka ment veszendőbe, nagyon sok ember élete is veszélybe került”- nyilatkozta a SOCA egyik munkatársa az angol lapnak.

A felelőtlen ügynöknőnek végül nem kellett bíróság elé állnia az adatok elvesztéséért, az ügynökség egy belső vizsgálat során vonta felelőségre. A vizsgálatot követően nem bocsátották el T.-t, de valószínűtlen, hogy felelős beosztásban dolgozhatna a jövőben az angol szervezetnél.

Bár a vizsgálat során felmerült, hogy az adatokat eladta a kolumbiai drogkereskedőknek, akik korábban az ország mobilszolgáltatóinak a munkatársait lefizetve is nyomoztak beépített ügynökök után, ezt nem látták bizonyítottnak. “Ő egy nagyon kedves lány, de kicsit szórakozott és bolondos. Olyan ember akiről el tudom képzelni, hogy alkalmanként a buszon felejti a táskáját.” – nyilatkozta az ügynöknőről az egyik munkatársa.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a SOCA ugyan elismerte az adatvesztés tényét, de azt állították, hogy az ügy több, mint három éve történt és azóta nem fordult elő hasonló eset az ügynökségnél. A The Sunday Times belső forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az eseményeknek jóval később kellett történnie, mint 2006.

A Szervezet Bűnözés Elleni Ügynökséget három évvel ezelőtt hozta létre az angol belügyminisztérium, amikor egy, az amerikai FBI-hoz hasonló szervezetet akartak alapítani. A SOCA a kritikusai szerint nem volt képes sikeresen meggátolni a drogkereskedelmet, és hibákat követett el az akciói során. “A szervezet azt állítja, hogy 84 tonna kokaint foglaltak le világszerte, ehhez képes jelenleg jóval könnyebben beszerezhető és olcsóbb is a kokain az Egyesült Királyságban, mint bármikor korábban”- nyilatkozta az ügynökségről, Terry Bryne az angol vámhivatal korábbi igazgatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés