Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több száz magyar céget érint az amerikai szabályozás

Dotkom

Több száz magyar céget érint az amerikai szabályozás

Magyarországon több száz olyan vállalat működik, amelynek kötelező lenne működéséről SAS70 jelentést készíteni. Egy szabványos jelentés összeállítása azonban költséges és hosszadalmas auditálás eredménye. Ehhez kínál webináriumában díjmentes tájékoztató előadást a NEXON.

Magyarországon 50 és 100 között van azon vállalatok száma, amelyek valamilyen módon szerepelnek az amerikai tőzsdén – vagy saját részvényeikkel, vagy azért, mert egy külföldi cég leányvállalataként működnek. E cégek pénzügyi partnereinek száma ugyanakkor a több százat is eléri hazánkban, akiknek szintén számolnia kell egy jelentős plusz teherrel: a SAS70 jelentés elkészítésével.

Az amerikai Sarbanes-Oxley törvény ugyanis előírja, hogy a tőzsdén szereplő cégek és leányvállalataik alakítsanak ki egy kockázat alapú, rendszeresen auditált belső pénzügyi ellenőrzési és szabályozási rendszert. Ennek részeként minden olyan folyamatot auditálni kell, amely jelentősen érinti a pénzügyi tevékenységet. Ez vonatkozik többek között bizonyos területek kiszervezésére is – legyen szó a készletek raktározásáról, a szállításról vagy a bérszámfejtésről. Az auditálást tehát minden olyan vállalatnak el kell végeznie, amely outsourcing szolgáltatást nyújt egy közvetve az amerikai tőzsdén szereplő cégnek.

Amennyiben a vállalatot érinti ez a törvény, egy szabványos tartalmú, úgynevezett SAS70 jelentést kell készítenie. Ennek alapját egy belső audit adja, a jelentésnek pedig tartalmaznia kell az érintett folyamatok bemutatását, a kockázatokat, a beépített kontrollokat és az értékelés eredményét. Mivel a jelentés hiányában általában a megbízó auditálását végző könyvvizsgálók világítják át a vállalatot, érdemes felkészülni az elkészítésére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés