Connect with us

Hirdetés

technokrata

Táguló digitális világegyetem

Dotkom

Táguló digitális világegyetem

“Akárcsak a fizikai univerzum, a digitális univerzum is tágul. Sőt, mondhatni robbanásszerűen teszi azt.” – mondta John Gatz, az IDC munkatársa.

Az utóbbi három évben Gatz az évente született bitek számát próbálta meghatározni az adattárolással foglalkozó EMC megbizásából. Jelentései minden évben arról szólnak, hogy az IDC alábecsülte az információmennyiség növekedését – olvasható a Wall Street Journal digitális hírekkel foglalkozó mellékletében.

Ez jó hir lehet az EMC-nek, de nem az a világ vállalatvezetőinek. Ők azok ugyanis akiknek szűkülő büdzséjük terhére egyre többet és többet kell költeniük adattárolásra. Az IDC számításai szerint az erre fordítható összeg 6 százalékkal csökken minden évben.

Egy lehetséges megoldást kinál az AT&T a hétfőn bemutatandó “Synaptic Storage” adattárolási megoldásával, melyet üzleti partnerei számára tesz igény szerint elérhetővé. A szolgáltatáshoz az EMC nyújt a a technológiai hátteret, az amerikai cég magánszemélyek számára már most is lehetővé teszi, hogy adataikat on-line tárolják a Mozy nevű rendszer segítségével. Az AT&T saját megfogalmazásban “virtuális magán adattárolási felhőnek” hivott szolgáltatását a harmadik negyedévben tervezi elindtani. Olyan cégek előfizetésére számítanak, ahol az adattárolási igények az üzlet menetének függvényében állandóan változnak, így kihasználhatják a rendszer rugalmasságából fíakadó előnyöket.

Az IDC felmérései szerint csak 2008-ban 487 milliárd GB adat jött létre világszerte, 73%-al több, mint 2007-ben. Ez a szám 3 százalékkal nagyobb az év elején előre jelzettnél.

Ezen szám meghatározására az IDC közelítő számítást használ, ami nagyjából a következőt jelenti: a digitális adat létrehozására alkalmas eszközök – CT szkennerek, digitális kamerák, iPhone-ok, RFID olvasók, szuperszámítógépek – becsült számát megszorozza az eszközök által létrehozott adatmennyiséggel. Nem minden információ kerül tárolásra, például a digitális TV által sugárzott jeleket, vagy a spamek áltat terjesztett adatokat nem kell elmenteni, de még így is óriási mennyiségű adatnak kell helyt találni.

Az IDC meglátása szerint még a gazdasági válság is fel tudja pörgetni a digitális információgyártást – annak ellenére, hogy egyébkent csökkenti a gazdasági aktivitást. A szigorúbb pénzügyi elszámoltatásra mutatkozó igényeknek köszönhetően sokkal több ilyen jellegű adatot kell tárolni, hogy azt később az illetékes törvényszéki szakértők felhasználhassák.

Az egészségügy pedig egy másik ilyen terület, ahol a tárolt digitális információ mennyisége elképesztő mértékben növekszik. Az IBM szerint egy átlagos egészségügyi akta – röntgenképekkel, CT, MR és egyéb információkkal is számolva – annyi bit információt tartalmaz, mint 12 millió novella. Az IDC szerint az egyes emberek “digitális árnyéka”, azaz az olyan információk, mint például a róluk készült hivatalos fotók, egészségügyi akták és banki információk több adatot jelentenek, mint az ugyanezen emberek saját maguk által létrehozott digitális személyiségük megjelenítéséhez – tehát blogjaik, YouTube és MySpace jelenlétük – szükséges adatmennyiség.

Léteznek azonban olyan szoftveres megoldások, melyek segítségével elejét lehet venni az adatok nem kívánt szaporodásának. A virtualizált tárolás például növelheti az olyan háttértárolók arányát, amelyek ténylegesen tárolnak is valami adatot és nem csak a helyet foglalják. Az “adatduplikálás” pedig egy olyan technológia, melynek segítségével elkerülhető, hogy ugyanaz az adat több példányban legyen tárolva. Az utóbbi pazarlásra jó példa egy olyan e-mail, ami nagyméretű csatolmányt tartalmaz, és melynek címzettjei egy hatalmas céges lista tagjai.

Az IDC azt jósolja, a digitális univerzum minden 18 hónapban a duplájára növekszik. Szükség van hát az AT&T-hez hasonló szolgáltatókra, hogy ezt a hatalmas adatmennyiséget kontroll alatt lehessen tartani.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés