Connect with us

Hirdetés

technokrata

Radikális változások az angol Wikipédián

Dotkom

Radikális változások az angol Wikipédián

Az élő személyekről és a szervezetekről szóló szócikkek egy részét csak a szerkesztők engedélyével lehet majd módosítani a Wikipédia angol verziójában.

A Wikipédia angol változatában a felhasználók csak a szerkesztők jóváhagyása után módosíthatják majd az élő személyekről és a szervezetek egy részéről szóló szócikkeket. Az online enciklopédia bejegyzéseit idáig bárki szabadon megváltoztathatta, Jimmy Wales a honlap alapítója szerint azonban a lehetőséggel gyakran visszaéltek, ami sokszor hamis információk megjelenéséhez vezetett, ezért át kellett alakítani az oldal működését.

A változások bevezetését egy két hónapos próbaidőszak előzi majd meg. Ez alatt az idő alatt az érintett szócikkeket azok a felhasználók, akik idáig nem tettek közzé írásokat az oldalon, csak szerkesztői jóváhagyással változtathatják majd meg. A szerkesztők zárolhatnak is majd bizonyos szócikkeket, ha egy bejegyzés sok vitát vált ki, vagy félrevezető információkat tartalmaz, és ezután csak a felhasználók egy kis csoportjának lesz lehetősége arra, hogy átírják azokat.

A változások bevezetését a honlap működésében még januárban javasolta az oldal alapítója az internetes közösségnek. Az elképzelés sok vitát váltott ki, mivel sok felhasználó szerint az új rendszer nem eléggé átgondolt és sok felesleges pluszmunkára kényszeríti a szerkesztőket. Az üzemeltetők szerint viszont a segítségével sok visszaélés megszüntethető, és a felmérések alapján a felhasználók túlnyomó többsége támogatja a változásokat, a Wikipédia német oldala ráadásul már egy éve így működik és elégedettek vele a felhasználói.

Bár a Wikipédia szócikkeinek a többsége megbízható számos hamis információ is napvilágot látott már a honlapon. Egy ma is élő amerikai szenátorról például januárban azt lehetett olvasni az oldalon, hogy halott, Michael Jackson szócikkét pedig zárolnia kellett az üzemeltetőknek, mert a felhasználók rendkívül sokszor írták át, különböző, a sztár halálával kapcsolatos találgatásokkal, írja a BBC.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés