Connect with us

Hirdetés

technokrata

Négy év börtön botnet üzemeltetéséért

Dotkom

Négy év börtön botnet üzemeltetéséért

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2009 márciusában is megjelentette toplistáját a hónapban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt kutatói a VIPRE Antivirus+Antispyware vírusirtót, vagy a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó hazai felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki használja a VIPRE antivírust, vagy az önálló védelmi rétegként, más vírusirtó mellett is alkalmazható CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

Az elmúlt hat hónap fejleményeihez képest jelentős változás állt be a károkozó toplista eredményeiben: míg korábban a toplista szereplői az összes fertőzés közel 25%-áért voltak okolhatók – az élen álló Virtumonde önmagában 6%-nyi fertőzést mondatott magáénak -, addig március során ez az arány jelentősen csökkent, vagyis alig haladja meg a 16%-ot. Az is újdonság, hogy a komplex károkozók, elsősorban a reklámprogramként működő kártevők mellé visszatértek a “hagyományos” trójaiak, akik a top 10-es lista felét teszik ki. Az élen a Virtumonde található, amely egy új “funkciónak” köszönhetően immár automatikusan terjed a számítógépre csatlakoztatott fertőzött USB-eszközökön, illetve az írott CD/DVD-ken keresztül.

A második helyre egy régi ismerős, a magát felnőtt tartalmú videók lejátszáshoz feltűntető, sokszoros listavezető Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec verekedte vissza magát. a Zlob.Media-Codec több mint másfél éven keresztül vezette a fertőzöttségi toplistát, s csak 2008 őszén adta át helyét a Virtumondenak. A harmadik helyre minden idők legtöbb fertőzött számítógépét magáénak mondható Downadup/Conficker féreg jutott fel: a több mint tízmillió pc-t megtámadó kártevő minden lehetséges módon – USB meghajtókon, CD-ken, feltört programok közt – terjedt szét az egész világon, míg a kód visszafejtők a botnet aktivizálását, a fertőzött gépek támadását április 1-jére teszik.

A negyedik helyen ismét egy régi ismerős, a toplistára még 2007-ben feljutó Zango reklámprogram tért vissza. Az ötödik-hetedik helyen három trójai letöltő található: a Trojan-Spy.Win32.Zbot belépési adatok, bankkártya számok eltulajdonítására programoztak be, míg a Trojan.Win32.Monder feltört programok mellé csatolva terjed, s véletlenszerűen elnevezett DLL fájlokkal tölti meg a Windows rendszermappát. A Trojan.FakeAlert pedig nevéhez méltóan hamis biztonsági riasztásokat produkál, ezzel próbálva meg rávenni a naiv felhasználót biztonsági programok beszerzésére, de amit hirdet, az csupa ál-antivírus. A nyolcadik helyen ebben a hónapban egyedüli böngésző-eltérítőként a Hotbar.ShopperReports került fel, míg a kilencedik helyre egy kamu-antivírus, az Antivirus 360 jutott fel. Az utolsó helyre a változatos kártevőket magában foglaló INF.Autorun károkozó család tagjai kerültek.

Az elmúlt héten a Los Angelesi Szövetségi Bíróság 4 év börtönre és 19.000 dollár kártérítésre ítélt egy 27 éves fiatalembert. A vád szerint John Schiefer 250.000 számítógépet fertőzött meg, s kapcsolta őket saját botnet hálózatába, majd pedig az internetes fizetési forgalmat figyelve a felhasználók PayPal adataira utazott, így saját vásárlásait mások számlájának segítségével hajtotta végre, valamint a megfigyelt felhasználók számláit is megcsapolta. A bíróság szerint Schiefer egyúttal egy dán médiavállalatot is átvert, amelynek azt ígérte, hogy negyedmillió felhasználóhoz juttatja el legálisan egy hirdetett termék reklámját pop-up ablakban. A vád összesen hatvan év büntetést kért a Schieferre, aki egy informatikai biztonsággal foglalkozó cég korábbi alkalmazottja volt, ám végül csak négy évre ítélték.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés