Connect with us

Hirdetés

technokrata

Keresik a Conficker vírus első áldozatát

Dotkom

Keresik a Conficker vírus első áldozatát

A Michigan-i Egyetem kutatói arra próbálják megtalálni a választ, hogy honnan indult a Conficker féreg, ami több mint 10 millió gépet fertőzött meg.

Az egyetem a “Darknet” szenzorhálózatot használja, amit hat éve építettek ki rosszindulatú szoftverek aktivitásának figyelésére. Az USA Nemzetbiztonsági Hivatala által is támogatott keresésben a kutatók a világ minden részéről próbálják a szenzorok adatait összegyűjteni.

A cél, hogy annyi adat gyűljön össze, hogy fel tudjuk térképezni a fertőzés terjedését, és megállapítsuk, hogy honnan indult, mondta el Jon Oberheide, a projekt egyik résztvevője. A munka hatalmas, több mint 50 terabájt anyagot kell átfésülni, hogy a Conficker működésének nyomára bukkanjanak. A féreg egyik módszere, hogy a hálózaton keres sérülékeny gépeket, de nehéz kimutatni egy ilyen aktivitást, mondta Oberheide.

A Conficker alkotói szerencsére nem számoltak a Darknettel, más férgek általában kikerülték, például a darknet IP-címeinek blokkolásával. Mióta felfedezték, azóta rengeteg adatot sikerült összegyűjteni, és vissza tudnak keresni akár hat hónappal korábbi adatot, és leellenőrizni, hogy mit csinált a Conficker. A fertőzés kiindulópontjának megállapítása azonban még hónapokig eltarthat, írta meg a PCWorld.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés