Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes természet-megfigyelő rendszert indított Európa

Dotkom

Internetes természet-megfigyelő rendszert indított Európa

Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent.

A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Mostantól bárki rögzítheti a honlapon szereplő védett fajokra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s gyarapíthatja Magyarország országos természetvédelmi adatbázisát. Elindult ugyanis egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, amely nemrég Prágában a II. Európai Konzervációbiológiai Konferencián is nagy sikert aratott.

A Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszernek (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. A gyűjtött adatok – szakmai ellenőrzés után – a Természetvédelmi Információs Rendszer adatbázisát gazdagítják. A Vadonleső munkatársai azon dolgoznak, hogy a programban résztvevő önkéntesek minél könnyebben csatlakozhassanak és vehessenek részt az adatgyűjtésben.

A programhoz bárki csatlakozhat, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A www.vadonleso.hu oldalon minden szükséges információ megtalálható az érintett fajok felismerésével, az adatrögzítés módjával kapcsolatban, illetve a már feljegyzett adatok is megtekinthetők. A program első fázisában kilenc gyakori, védett állatfaj (sün, mókus, vakond, ürge, levelibéka, szalamandra, szarvasbogár, csíkos medvelepke, farkasalma lepke) adatai rögzíthetők egy GoogleMap alapú felület segítségével, on-line módban.

A Vadonleső program azzal a céllal jött létre, hogy a társadalom széles rétegeit – az iskolás gyerekektől az egyetemi hallgatókon és a természetjáró, természetszerető kirándulókon keresztül a nyugdíjas korosztályig – bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába. Hiszen például a köztudatban kártevőnek elkönyvelt, de egyébként védett vakondról is számos olyan információt, érdekességet lehet megtudni, amely alapján kiderül, hogy nagyobb előnnyel jár a kertben való jelenléte, mint amennyi kellemetlenséget okozhat túrásaival.

A világ számos pontján alkalmaznak egy-egy fajra irányuló folyamatos és hosszú távú adatgyűjtést önkéntesek bevonásával. Ilyen például az alpesi szalamandra monitorozó program, mely a magashegységi régió adatait gyűjti, vagy az Angliában működő “HogWatch”, sünökkel foglalkozó adatgyűjtés, mely az utóbbi két évben 22 000 önkéntesektől származó adatot regisztrált. Ezek a programok a Vadonleső programhoz hasonlóan olyan internet alapú megközelítést használnak, amely lehetővé teszi az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését.

A magyar Vadonleső program külföldi elődjeinél azonban annyiban is több, hogy átfogó rendszerként számos, önkéntesek által könnyen megfigyelhető és azonosítható állat- és növényfaj adatainak gyűjtését teszi lehetővé.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés