Connect with us

Hirdetés

technokrata

Indul az e-vámügyintézés

Dotkom

Indul az e-vámügyintézés

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2,4 milliárd forintos támogatásának köszönhetően jelentősen egyszerűsödik a vámügyintézés folyamata. Az érintett hatóságok elektronikus kapcsolatának megteremtésével 50.000 ügyfél külkereskedelmi ügyintézése válik gördülékenyebbé.

Jelenleg a vámeljárások során az ügyfeleknek számos hatóság több mint hetven féle engedélyét, igazolását kell benyújtaniuk papíron. A projekt megvalósulásával az engedélyek, igazolások kiadását a vámeljárást megelőzően továbbra is a jelenleg érvényes jogszabályok által kijelölt hatóságok fogják végezni, de a hatóságok az adatokat elektronikusan bocsátják a Vám- és Pénzügyőrség rendelkezésére, és a Vám- és Pénzügyőrség is elektronikusan közli a hatóságokkal az engedélyek felhasználási adatait. Ezáltal egyszerűbbé válik az ügyintézés a külkereskedelemben érintett mintegy 50.000 ügyfélnek, hisz az engedélykérelmüket a Központi Rendszer Ügyfélkapuján keresztül nyújthatják be, a hatóság az engedélyokmányt elektronikus formában kézbesítheti.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programja keretében megvalósuló projekt a Vám- és Pénzügyőrség számára lehetővé teszi a vámeljárásban a 2007 óta sikeresen alkalmazott egységes elektronikus vámárunyilatkozat feldolgozásának kiterjesztését, az engedélyek ellenőrzésének automatizálását, a pénzügyőrök adminisztratív terheinek csökkentését, az összpontosítást az érdemi ellenőrzésre, míg a kapcsolódó hatóságok számára lehetővé teszi az engedélyek nyilvántartásának automatizálását.

Az okmányok elektronikus úton történő kiadásával, nyilvántartásával, kommunikációjával jelentősen javítható az engedélyekhez kapcsolódó ellenőrzési eljárások hatékonysága, felgyorsíthatók a vámügyintézéshez kapcsolódó információs folyamatok. A projekt keretében az egyes hatóságok létrehozzák vagy korszerűsítik az engedélyek kiadását támogató informatikai rendszerüket is, és elektronikus ügyfélkapcsolatot valósítanak meg az engedélyezési eljárásban.

A közel 2,4 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló projekt gyorsabb és kisebb költséggel működtethető vámügyintézést eredményez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés