Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyűlnek a felhők a Skype felett

Dotkom

Gyűlnek a felhők a Skype felett

A Skype alapítónak a pere az egykori cégük új tulajdonosával az eBay-el a VOIP szolgáltatás megszűnését is eredményezheti.

Néhány hónapja a Skype Angliában beperelte az alapítói által irányított Joltid nevű céget, mivel a svájci vállalat fel akarta mondani a két cég közötti, az internetes telefonhívásokat lehetővé tevő szoftverekről licenszeléséről szóló megállapodásukat. Ezután a Joltid is panaszt tett egy angol bíróságnál, mivel a cég szerint a Skype sértette meg a tulajdonát képező p2p(peer to peer) technológia használatáról szóló szerződést. A szoftverek sorsáról döntő per tárgyalása jövőre fog elkezdődni, írja a Reuters.   

A Skype alapítói négy éve adták el a cégüket az eBay elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalatnak 2,6 milliárd dollárért. Az eBay célja a Skype megvásárlásával az aukciósház kereskedelmének a fellendítése volt, mivel a netes telefonhívások segítségével az eladók és a vevők közvetlen kapcsolatot teremthetnek egymással. A felvásárlás azonban nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket, és a Skype nem lépett szinergiára a vállalat alaptevékenységével, ezért áprilisban az eBay úgy döntött, hogy a tőzsdére viszi a VOIP céget, melynek részvényeit jövőre bárki megvásárolhatja majd.

Az ügyletet azonban meggátolhatják az angol perek. Az eBay vezetői nem nyilatkoznak a megállapodásról szóló vitáról, egy tegnap kiadott közleményben pedig azt írták, hogy a Skype leválasztásáról szóló terveik nem változtak. Korábban viszont az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég vezetői egy negyedéves jelentésben arról írtak, hogy a Skype egy olyan szoftvert fejleszt, amely helyettesíthetné a Joltid-tól licenszelt megoldást, de nem biztos, hogy sikerrel jár majd.

“Elképzelhető, hogy nem sikerül majd kifejleszteni egy megfelelő szoftvert, de még ha sikerül, akkor is elveszthetünk ügyfeleket, és mindenképpen nagyon sokat kell majd költeni a program létrehozására. Ha viszont nem fog működni az új szoftver, és elvesztjük a jogot a Skype eredeti szoftverének a használatára, a VOIP cég működése, a jelenlegi formában valószínűleg nem lesz lehetséges” – olvasható a jelentésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés