Connect with us

Hirdetés

technokrata

Függetlenné válhat az ICANN

Dotkom

Függetlenné válhat az ICANN

Az internet felsőbb szintű névtartományait felügyelő szervezet, az ICANN jelenleg az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának az égisze alatt működik, de az erről szóló megállapodás érvényét veszti csütörtökön.

Az internetes címek felügyeletét egy több mint tíz éve alapított és az amerikai kereskedelmi minisztérium égisze alatt működő non-profit szervezet, az ICANN látja el. A szervezet és a tárca közötti szerződés azonban szeptember 30-án lejár, és ez sok vitát váltott ki a felügyelő hatóság sorsáról.

Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy a több millió honlap sorsáról döntő, világháló biztonságával kapcsolatos kérdésekben is illetékes hatóság működésébe több kormány is beleszólhasson.

“Hosszú távon nem fenntartható az az állapot, hogy egyetlen ország kormánya felügyeli egy olyan szervezet munkáját, ami döntéseket hozhat a világháló működésével kapcsolatban. Az internetet több százmillió ember használja naponta, akik a világ különböző országaiban laknak”- írta korábban Viviane Reding az Európai Unió médiaügyi és távközlési biztosa egy közleményben.

Who watches the watchmen?

Bár idáig nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen keretek között működik majd tovább az ICANN a szerződés lejárta után, a szervezet sorsáról döntő tárgyalásokat jól ismerő források arról számoltak be, hogy a jelenleginél jóval nagyobb autonómiát kap majd a hatóság. 

Az Economist információi szerint az Egyesült Államok kormánya abban állapodott meg az ICANN-al, hogy bár valamilyen formális kapcsolat fennmarad majd az amerikai kereskedelmi minisztérium és a szervezet között, az internetes címeket felügyelő hatóság független döntéseket hozhat majd a működésével kapcsolatos ügyekben.

A gazdasági lap úgy értesült, hogy a szervezet felügyeletét a világ különböző kormányainak a képviselőiből és szakértőkből álló csoportok végzik majd. A munkacsoportok az ICANN működésének a különböző területeit fogják vizsgálni. Más szakértők foglalkoznak majd például az internetes címek közötti versennyel vagy a domain regisztrációs adatok kezelésével, mint például a biztonsággal, az elszámoltathatósággal, és a közügyeket érintő kérdésekkel.

Domain név liberalizáció

Az amerikai kormány és az ICANN közötti új megállapodást várhatóan holnap fogják bejelenteni. A megállapodás nyomán az ICANN jelenősége felértékelődhet, amihez az is hozzájárul, hogy a szervezet a közelmúltban átalakította a legfelsőbb szintű végződésekre vonatkozó szigorú szabályzást és lehetővé tette, hogy a jövő év elejétől cégek vagy magánszemélyek is regisztrálhassanak internetes cím végződéseket.    

A változás az olyan cégeknek, mint a Nike vagy a Microsoft lehetővé teszi majd a saját internetes címük felügyeletét. A nagyvállalatok az új domainek segítségével jobban ki tudják majd használni a márkaépítés előnyeit és hatékonyabban fognak tudni fellépni az olyan kiber-csalók ellen, akik egy márka ismertségét kihasználva különféle domain-variációkkal visszaélnek a cégek jó hírnevével.

Egy új domain végződés bejegyzése 185 ezer dollárba kerül majd, de az ICANN így is arra számít, hogy a legalább háromszáz új elnevezést fognak regisztrálni a jövő év elején. Mivel a szervezet a nem latin abc-t használó domain nevek bejegyzését is engedélyezte, egy éven belül várhatóan számtalan új címet és végződést kell majd megtanulniuk az internetezőknek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés